KUUM: Soomes hakatakse koroona suhtes testima riiki saabuvaid lennureisijaid, laevaga tulijaid on kavas samuti hakata kontrollima

Helsingi-Vantaa lennujaamas ning sadamates hakatakse testima ja kontrollima reisijaid, kellel on koroona haigusnähud või kes kahtlustavad, et on nakkusega kokku puutunud.

Helsingi-Vantaa lennujaamas alustatakse lähipäevil saabuvate reisijate testimist koroona suhtes. Testimine võib käivituda juba eeloleval nädalavahetusel, aga vähemalt järgmisel nädalal, vahendab Yle.

Vantaa linn, terviseametnikud ja lennujaamade haldaja Finavia teevad omavahel koostööd, et piirata nakkuse levikut juba piiri peal ehk selgitada reisijate hulgas välja nakatunud ja välistada seeläbi nakkuse levik mujale Soome.

Finavia jagab saabuvatele reisijatele koroonat puudutavaid infomaterjale. See tähendab muu hulgas ka reisijate küsitlemist haigustunnuste kohta. Pärast küsimustiku täitmist juhatatakse reisijad tervisenõustaja juurde ja siis vastavalt vajadusele edasi testi tegema.

Lennujaamas testitakse ainult neid, kel on haigusnähud ning neid, kes arvavad, et on puutunud nakkusega kokku välismaal olles või reisi ajal. Loodetakse selle peale, et reisijad on vastutustundlikud ja teavad, kas neil on haigusnähud või mitte.

Alates augustist tahetakse hakata reisijaid kontrollima ja testima ka Helsingi sadamates. Eesmärk on suunata kõik haigusnähtudega Soome saabuvad laevareisijad koroonatesti tegema. Praegu pole veel otsustatud, millistesse neljast sadamast testimispunktid tulevad. Kindel on aga see, et kõikides sadamates hakatakse haigusnähtudega reisijaid suunama testi tegema, samuti jagatakse eri keeltes infot selle kohta, kuidas teha testi, kui Soomes oleku ajal ilmnevad haigusnähud.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna diagnostikajuht Lasse Lehtonen ütles, et reisijate kontroll nii lennujaamas kui sadamates paneb inimesi üha enam mõtlema välismaale reisimise vajaduse peale. See omakorda aitab ära hoida nakkuse levikut.

Suomi aloittaa maahan saapuvien lentomatkustajien koronavirustestaukset lähipäivinä – tauti aiotaan pysäyttää myös Helsingin satamissa

Helsinki-Vantaalla ja satamissa ohjataan testiin henkilöt, joilla on koronaviruksen oireita tai jotka epäilevät altistuneensa taudille. Helsinki-Vantaan lentoasemalla aloitetaan lähipäivinä maahansaapuvien matkustajien koronavirustestaus. Ylen saamien tietojen mukaan toiminta saattaa käynnistyä jo tulevana viikonloppuna, mutta viimeistään ensi viikolla. Vantaan kaupungin, terveysviranomaisten (STM, THL, HUS) ja Finavian yhteisenä tavoitteena on torjua tautia aktiivisesti jo rajalla eli tunnistaa lentomatkailijoiden joukosta tartunnankantajat, ja siten estää taudin leviäminen muualle maahan.

Kommentaarid
(Külastatud 2,629 korda, 1 külastust täna)