KUUM: augustis võib Soomes olla koroona olukord sama hull nagu kevadel kõige hullemal ajal – otsustavad on 7 asja

Soomes suureneb hirm koroona teise laine ees, mis on tabanud Euroopat ja mis võib Soome jõuda. Prognoositakse, et kui midagi ette ei võeta, siis on olukord augustis sama hull nagu kevadel kõige hullemal ajal.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna diagnostikajuht Lasse Lehtonen ütles, et olukord on praegu väga plahvatusohtlik. Kaks nädalat tagasi oli ravipiirkonnas 14 haigusjuhtu, eelmisel nädalal juba 25, vahendab Iltalehti.

Päevased nakatumised pole veel suured, aga juhtumite kahekordistumine näitab, et viirus muudkui levib. Kui sama trend jätkub, siis on varsti numbrid hoopis teised.

Kui samasugune kasv jätkub ja iga nädal nakatumine kahekordistub, siis on olukord augusti lõpus sama mis kevadel kõige hullemal ajal, ütles Lehtonen. Ta tunnistas, et on isiklikult toimuva pärast väga mures. Järgmised nädalad on otsustavad.

Kevadel seiskus nakkuse levik pärast karmide piirangute kehtestamist. Praegu neid piiranguid pole. Puht-teaduslikult on tõenäoline, et kevadine olukord kordub. Pandeemia jääb seisma vaid siis, kui tuleb vaktsiin. Selle peale kulub veel aasta. Niikaua tuleb vastu pidada.

Lehtonen nimetas 7 tegurit, mis otsustavad augustikuise nakkuse leviku:

1. Maskide kasutamine

Lasse Lehtineni sõnul on eriti Helsingi ühistransport ohtlik viiruse leviku seisukohast. Seal ei saa turvalist vahemaad hoida. Inimesed naasevad sügisel kooli ja tööle ning kontaktide arv kasvab.

Nakkuse levikut on võimalik piirata näomaski kasutamisega. Soome terviseamet pole veel ametlikku maskisoovitust edastanud. Terviseameti turvalisusjuht Mika Salminen on aga andnud mõista, et asja arutatakse. Maski kandmisega ei kaitsta mitte niivõrd ennast nakatumise eest, vaid teisi inimesi nakkuse saamise eest.

2. Ööelu piirangud

Ööklubides on maskide kasutamine keeruline. Neid ei taheta kasutada ja alkoholi tarvitades ei tohigi maski kanda. Lasse Lehtoneni väitel on klubide puhul otsustav, kui palju inimesi sisse lastakse.

Viimasel ajal on kogu maailmas klubide osas piiranguid leevendatud ning seetõttu on leebete haigusnähtudega inimesed haigust edasi levitanud. Oht nakkuse levikuks on seoses ööelu piirangute leevendamisega väga suur. Lehtonen oleks jätnud ööklubide osas piirangud leevendamata.

3. Koroonaäppide kasutamine

Augustis on Soomes kavas võtta kasutusele mobiiliäpp, mille abil on võimalik paremini tuvastada nakatumisi ja nakkusega kokku puutumist. Lehtoneni väitel oleneb aga kõik sellest, kuidas see äpp tööle hakkab. Otsustav on see, kas inimesed hakkavad seda kasutama ja kus seda kasutatakse.

4. Reisimine

Soome on loobunud reisipiirangutest paljude riikidega. Valitsus teeb otsuseid iga kahe nädala tagant lähtuvalt koroona levikust eri riikides. Teise laine puhul on aga reisimine suur oht. Haigus tuli kevadel Soome koos suusareisijatega.

5. Juhused

Suur oht on ilma haigusnähtudeta haiged. Koroona on nakkav isegi siis, kui inimesel pole haigusnähtusid. Nakkuse levik sõltub sellest, kui hästi suudetakse ilma haigusnähtudeta nakatunud välja selgitada.

6. inimeste käitumine

Lasse Lehtoneni väitel pole viirus oma käitumist muutnud. Küll aga on muutunud inimeste käitumine. See pole enam nii tähelepanelik kui kevadel. Vahet tuleb hoida, hoolitseda kätehügieeni eest ja kasutada maski.

7. Ametivõimude tegevus

Kõike ei saa ajada rahva kaela. Oluline on ka valitsuse tegevus, kuidas suudetakse hübriidstrateegiat ellu viia. Inimesi tuleb jätkuvalt testida, nakatunud välja selgitada ja isoleerida.

HUS-johtaja: Elokuussa koronatilanne voi pian olla sama kuin keväällä pahimmillaan – Nämä seikat ratkaisevat

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo seitsemän asiaa, jotka ratkaisevat elokuun lopun koronatilanteen. – Nyt on kysymys siitä, kummoinen tahtotila maassa on epidemialta suojautua. Siitähän se riippuu mihin suuntaan tämä on menossa, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo. Huoli koronavirusepidemian toisesta aallosta tai tarkemmin ensimmäisen aallon paluusta on suuri.

Kommentaarid
(Külastatud 1,611 korda, 1 külastust täna)