Kaukaasias taas käärib: aserid ähvardasid õhkida Armeenia tuumajaama

Armeenia ja Aserbaidžaani vahel on puhkenud taas piirikonfliktid, mistõttu lubas Aserbaidžaan õhkida Armeenias tuumajaama ja põhjustada sellega tuumakatastroofi.

Tuumajaam asub Armeenia ja Türgi piiri lähedal. Aserbaidžaani kaitseministeeriumi esindaja Vagif Dargyakhly ütles, et riigil on raketisüsteemid, millega on võimalik rünnata Armeenias asuvat Metsamori tuumaelektrijaama. Tuumajaam asub Armeenia pealinna Jerevani lähedal ja selle õhkamine tähendab katastroofi, vahendab Daily Mail.

Tuumajaam on ehitatud nõukogude ajal. Armeenia kaitsejõudude esindaja Artsrun Hovhannisyan ütles, et Armeenia pole kunagi ähvardanud Aserbaidžaani tsiviilelanikke.

Kahe riigi vahel susiseb juba aastakümneid konflikt Mägi-Karabahhi piirkonna pärast. See on Aserbaidžaani ala, mis aga läks peale sõda 1994. aastal Armeenia kontrolli alla. Rahvusvahelised katsed konflikti lahendada pole andnud tulemusi. Kokkupõrked selles piirkonnas on väga sagedased.

Viimane kokkupõrge oli pühapäeval ja selle tagajärjel hukkus 17 inimest. Aserbaidžaani väitel hukkus 12 sõjaväelast ja üks tsiviilisik, Armeenia teatas 4 sõjaväelase surmast ja 20 haavatust. Mõlemad pooled väitsid, et hukkusid kümned vastaspoole võitlejad, aga seda on raske kontrollida.

Aserbaidžaani president Ilham Aliyev vallandas eile neljapäeval välisministri, süüdistades teda suutmatuses oma riigi huve kaitsta. Ühtlasi on president õhutanud rahvast avaldama otsustajatele survet, et Armeenia vastu võetaks ette karmimad meetmed.

USA ja Venemaa on vägivalla piirkonnas hukka mõistnud ning kutsunud üles konflikti lahendama. Türgi, millel on tihedad kultuurilised ja rahvuslikud sidemed Aserbaidžaaniga on avaldanud toetust Aserbaidžaanile. Türgi kaitseminister Hulusi Akar ütles, et armeenlased lüüakse pihuks ja põrmuks ning vajadusel astub Türgi välja oma aseri vendade eest.

Rahvusvaheline mure puudutab nafta- ja gaasijuhtmeid, mis asuvad Kaspia mere piirkonnas ja mis võivad sattuda sõjalise konflikti puhul ohtu.

Azerbaijan threatens to attack power station in Armenia

Both sides blame each-other for the clashes on their shared southern border The power plant is located close to Armenia’s border with Turkey to the west Armenia’s Foreign Ministry denounced threat from Azerbaijan as ‘genocidal’ Turkey, a strong ally of Azerbaijan, has vowed to ‘stand against’ Armenia The U.S.

Kommentaarid
(Külastatud 496 korda, 1 külastust täna)