Juhtivad arstid: Soomet tabab sügisel koroona teine laine

Soome juhtivad arstid on seisukohal, et sügisel tabab Soomet koroona teine laine, kuna piiranguid on leevendatud, aga nende asemele pole loodud nakkuse levikut takistavaid abinõusid.

Kahjuks pean mina ja peavad ka mu kolleegid seda tõenäolisekas, ütles Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS diagnostikajuht Lasse Lehtonen. Ta põhjendab oma seisukohta asjaoluga, et piiranguid on leevendatud, aga nende asemel pole midagi, mis nakatumisi ära hoiaks, vahendab MTV.

HUS-i epidemioloogiaosakonna peaarsti asetäitja Eeva Ruotsalainen ütles, et teine laine tuleb, kui inimesed ei järgi ohutusnõudeid. Nii Lehtonen kui Ruotsalainen viitavad piirangute kiirele kaotamisele ja ööklubide avamisele ilma plaanideta, kuidas hoida siseruumides kitsastes tingimustes ära nakatumisi.

Lehtonen ütles, et küsimus on selles, kas nn superlevitajatele on loodud soodsad võimalused nakkuse levitamiseks. Lisaks ööklubidele ja pidudele võib sügisel tulla nakatumisi seoses väljamaareiside, õppeasutuste, ühistranspordi ja töökohtadega.

Inimmassis liikuvate superlevitajate käest nakkuse saanute tuvastamine on väga keeruline, kuna levitajad enamasti ei tea täpselt, kus ja kellega nad kokku puutusid. Ruotsalainen imestab piirangute kiire kaotamise üle, kuna tulemused selguvad alles 2-4 nädala pärast. Tema väitel peaks Soomeski soovitama avalikes kohtades näomaskide kasutamist, näiteks ühistranspordis, kui inimesed tööle naasevad.

HUS-i nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen ütles samuti, et tema arvates sügisel nakatumiste arv kasvab. Soomes on tema sõnul kõik eeldused nakkuse kontrollimatuks levikuks, sest maailmas levib haigus väga kiiresti ning vaktsiini ega nn karjaimmuunsust ei ole inimesi kaitsmas. Soomlased lasevad end aktiivselt testida, mis Järvineni sõnul näitab, et haigus on liikvel.

Lehtoneni väitel on teine laine tõenäoline, kuna ka Soomes on pööranud uued nakatumised kasvule. Nakatumiste tõus on seotud piirangute leevendamisega. Viivitus on 2-3 nädalat ehk praegu on näha söögikohtade avamise tulemus. Kahe nädala pärast on näha ööklubide avamise tulemus.

Järvineni väitel on koroona esimene laine Soomes juba ammu möödas, kuna nakatumised hakkasid langema lihavõtete ajal. Samamoodi juhtus ka teistes riikides, mida võib põhjendada hooaja vahetumisega, mis on iseloomulik ka teistele koroonaviirustele. Viirus levib suvel vähem kui talvel.

Arstid on täheldanud, et soomlased ei järgi enam vahemaad. Seda koledam tuleb teine laine, kui nakkus uuesti levima hakkab. Järvineni väitel on grippide puhul teised ja kolmandad lained tapvamad kui esimene, kuna inimestel kaob hirm haiguse ees.

Kui nakatumiste arv Soomes juba nüüd suvel kasvab, siis suureneb ka teise laine oht sügisel, mil soomlased lähevad tagasi tööle, kooli ja lasteaeda. Mida enam inimesed teineteisega kokku puutuvad, seda rohkem viirus levib. Kui koroona puhul peab hooajalisus paika, siis sügise poole nakatumiste arv kasvab.

Arstide arvates tuleks teist lainet ära hoida samamoodi nagu seda seni on tehtud: kätehügieen, turvalised vahemaad, haigena koju jäämine ja nakkuste ahelate võimalikult varajane katkestamine. Soome koroonastrateegia tugineb paljuski kodanike hoolsusele.

Kommentaarid
(Külastatud 819 korda, 1 külastust täna)