Iisraelis hakkas rahvas mässama koroonapiirangute vastu

Iisraelis on koroona teine laine ja sellega seotud piirangud peaaegu hävitanud riigi majanduse, mistõttu hakkas rahvas mässama. Meeleavaldused on toimunud nii Tel Avivis kui Jeruusalemmas juulikuu algusest saadik.

Tänavatele on kogunenud tuhanded inimesed, kes nõuavad peaminister Benjamin Netanyahu tagasiastumist korruptsioonisüüdistuste tõttu. Iisraeli väljaande Haaretz andmetel on meeleavaldajateks eri grupid ja noored, kes ei kuulu ühessegi poliitilisse rühmitusse. Meeleavaldajad võitlevad nüüd igapäevase ellujäämise eest.

Iisraelis on viiruse levikuga seotud kriisi tõttu kasvanud plahvatuslikult töötus. 9 miljoni elanikuga Iisraelis on ligi miljon töötut, kes võitlevad igapäevase leiva eest. Osa meeleavaldajaid on kogunenud peaministri residentsi juurde Jeruusalemmas, osa Tel Avivi parki.

Politsei info kohaselt on meeleavaldajad saanud loa, aga esinenud on lubamatut tegevust, mistõttu on politsei meeleavaldusi laiali ajanud veekahuriutega. Tel Avivis kasutasid meeleavaldajad politsei vastu pipragaasi, mis tõi kaasa vahistamisi.

Viimastel nädalatel on Iisraelis tulnud igapäevaselt juurde üle tuhande koroonaviirusega nakatumise. Kokku on riigis tuvastatud ligi 50 tuhat nakatumist, koroonasurmade arv on 400 ringis. Kauplused ja avalikud asutused on nädalavahetustel suletud, toitu tohib söögikohtadest ainult kaasa osta.

Peaminister Netanyahu on tunnistanud, et Iisraelis kaotati piirangud liiga ruttu aprillikuu lõpus ja maikuu alguses. Peaminister on lubanud rahvale raha jagada, mida on kritiseeritud. Paljude arvates vajab majandus suunatud toetusi, mitte kõigile raha jagamist.

Iisraeli mõttekoja Democracy Institute andmetel toetab peaminister Netanyahut vaid 29,5 protsenti kodanikest. Veel maikuus oli toetus 57,5 protsenti.

Kommentaarid
(Külastatud 1,053 korda, 1 külastust täna)