Hispaaniast koroona kaasa toonud ettevõtja tõttu suleti Soomes terve söögikoht

Arvatavalt Barcelonast koroonaviiruse nakkuse saanud ettevõtte Management Events juht Olli Muurainen einestas eelmisel neljapäeval Raasepori ligidal Karjas söögikohas Köttkontrollen Steakhouse & Meatbar.

Pärast seda teisipäeval tuvastati Muurainenil koroona ning kolmapäeval pandi söögikoht kinni ja selle töötajad karantiini, vahendab Ilta-Sanomat.

Muurainen oli naasnud kolm päeva enne söögikohas käiku Barcelonast töö- ja puhkereisilt ning puhkas edasi Soomes Raaseporis. Mees on peaaegu kindel, et sai nakkuse Hispaanias olles.

Muurainenile teeb muret see, et tema pärast pandi kinni terve söögikoht. Tal on kahju ettevõtjast ja töötajatest, kuna ta on ise ettevõtja. Muurainen kahetseb, et pidi söögikohas käima vahetult enne koroona tuvastamist. Selle pärast pandi söögikoht nädalaks kinni. Mees lisab, et kui tal oleksid olnud haigusnähud, poleks ta välja sööma läinud.

Söögikoha Steakhouse & Meatbar juht Mikael Kokkonen ütles, et on tänulik, et Muurainen võttis söögikohaga ühendust kohe peale seda, kui nakkus tuvastati. Kokkonen imestab, et Muurainen käis üldse väljas söömas, kuigi ametivõimud soovitavad Hispaaniast tulijatel olla 2 nädalat vabatahtlikus karantiinis. Mehed olid enne seda kohtunud ja Kokkonen oli teadlik sellest, et Muurainen käis Barcelonas. Samas pole karantiin sund, vaid soovitus.

Soomes kehtib siiani Hispaaniast saabujatele vabatahtliku 14-päevase karantiini nõue. Muurainen ütles, et ta polnud teadlik sellest, et Hispaaniast tulijad peavad karantiinis olema. Lennujaamas polnud selle kohta mingit infot. Talle anti vaid terviseameti juhis, kus oli öeldud, et peab vältima kontakte, hoidma vahet ja järgima kätehügieeni. Mingist karantiinist polnud juttu.

Haigusnähud tekkisid Muurainenil eelmisel reedel. Tal oli palavik ja peavalu. Ta hakkas kahtlustama koroonat, kuna tema kohaloleku ajal hakkas Barcelonas koroona levima. Muurainen helistas kohe haiglasse. Teste ei saanud reede õhtul enam teha, seetõttu lepiti kokku, et ta helistab uuesti esmaspäeval.

Muuraineni haigusnähud olid kerged. Reede õhtul läks peavalu tugevamaks ja ta tundis gripilaadseid haigusnähtusid. Köha ei olnud. Vastu hommikut ärkas mees lihasevalude ja higistamise peale. Laupäeva hommikul enam haigusnähtusid ei olnud. Tal oli tunne, et on terve.

Esmaspäeval läks Muurainen testi tegema ja teisipäeval helistati talle haiglast, et tal on koroonaviirus. Pärast seda hakkas ta mõtlemas ajas tagasi, kus ta käis ja kellega kohtus. Ta võttis ühendust ka söögikohaga Köttkontrollen Steakhouse & Meatbar.

Haiglas paluti Muurainenil öelda, kellega ta oli siseruumides kokku puutunud. Temalt küsiti, kui kaua ta oli nende inimestega koos olnud ja kui suured olid need ruumid. Nende andmete põhjal määrati kolm isikut karantiini. Muurainen aga helistas ise suuremale hulgale inimestele, ka neile, kellega ta oli koos väljas. Ta tahtis ise esimesena helistada ja teada anda. Ta lisas, et 7 temaga kohtunud inimest on lasknud juba testi teha ja see on olnud negatiivne. See aga ei pruugi veel midagi tähendada, sest viiruse peiteaeg on 2-12 päeva.

Muurainenil endal pole pärast reedet haigusnähtusid olnud. Ta on veel suvilas karantiinis, kuni viirus on kadunud. Nakatumine õpetas mehele, et koroona oht pole veel möödas. Seetõttu tahab mees ka kõiki teisi hoiatada.

Muurainen lendas Barcelonasse 3. juulil, poolteist nädalat peale seda, kui Hispaaniasse oli võimalik teistest Schengeni riikidest lennata. Otsus sündis peale jaani, kui Hispaanias oli nakatumisi väga vähe. Seal veetis ta aega rahulikult, kuigi iga päevaga tuli teateid uute nakatumiste kohta. Muurainen oli Barcelonas kolm nädalat ja tagasi tuli 20. juulil. Nakatumised hakkasid Kataloonias kasvama juulikuu lõpus. Siis tuli juurde üle 1000 nakatumise päevas. Pärast seda karmistati piiranguid, näomaski tuli kanda nii tänaval kui siseruumides.

Espanjan-lomalta palanneen liikemiehen Olli Muuraisen koronatartunta sulki ravintolan Raaseporissa – ihmettelee lentokentällä saamaansa ohjeistusta ja eristäytyi saareen

Muurainen uskoo, että sai tartunnan matkaltaan Barcelonasta. Management Events-yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Olli Muurainen ruokaili viime torstaina ystävänsä kanssa raaseporilaisessa ravintola Köttkontrollen Steakhouse & Meatbarissa Karjaalla. Ravintolavierailu osoittautui kohtalokkaaksi, kun Muuraisella diagnosoitiin seuraavana tiistaina koronatartunta. Ravintola sulki tartunnan takia ovensa keskiviikkona ja koko ravintolan henkilökunta asetettiin karanteeniin.

Kommentaarid
(Külastatud 460 korda, 1 külastust täna)