Hiinas uus häda: 14. sajandi must surm – katk on tagasi

Hiina põhjaosas Mongoolia piiri ääres on suletud terve Bayan Nuri linn, kuna seal diagnoositi inimestel katk ehk must surm, mis tappis 14. sajandil ligi 100 miljonit inimest.

Asjatundjate väitel aga katk mööda maailma levima ei lähe nagu on juhtunud uue koroonaviirusega. Küll aga on Hiinas keelatud süüa neid loomi, mis võivad katku levitada, vahendab Daily Mail.

Pekingi ametivõimud on inimesi hoiatanud, et nad hoiaks eemale loomadest, mis võivad katku levitada. Praegu on tuvastatud üks katkuga nakatumine, aga eelmise, 2019. aasta novembris oli nakatumisi kokku 4.

Arvatakse, et katk siiski levima ei hakka, kuna see ei kandu vahetult ühelt inimeselt teisele, vaid seda levitavad närilised ja inimestele kandub haigus edasi kirpude kaudu. Katku on võimalik tänapäeval edukalt ravida antibiootikumidega.

Katku põhjustab bakter Yersinia pestis, mis esineb väikestel imetajatel ja nende parasiitidel kirpudel. Keskajal levinud musta surma levitasid põhiliselt närilised. Bakter võib inimese tappa 24 tunniga, kui arstiabi ei anta.

Hiina naabermaa Mongoolia pani terve piirkonna karantiini, kui seal hakkas katk levima. Mongoolias on hiljuti tuvastatud kaks nakatumist seoses koopaorava liha söömisega.

Chinese city issues epidemic warnings for the PLAGUE

A herdsman from northern China has been diagnosed with bubonic plague Inner Mongolia officials issued a third-level warning for plague prevention Bubonic plague is known as the ‘Black Death’ that killed millions in 14th century Fears of a new wave of virus outbreak after coronavirus are fuelled in the country But experts say the disease is not going to become a global threat like COVID-19 Authorities in the northern Chinese region of Inner Mongolia have issued an early epidemic warning after a resident contracted bubonic plague.

Kommentaarid
(Külastatud 6,869 korda, 1 külastust täna)