41-aastane soomlanna põdes raskelt koroonahaigust kevadel, vaevused kestavad siiani

41-aastane soomlanna Maija põdes raskekujulist koroonaviiruse haigust COVID-19 kevadel, aga vaevused saadavad teda siiani – käed hakkavad värisema ja sõnad ei tule suust.

Enne seda ei uskunud naine, et haigus võiks tabada just teda, varem täiesti tervet naist. Praegu, neli kuud pärast haigestumist vaevavad naist endiselt haiguse tüsistused, vahendab MTV.

Pirkanmaal Valkeakoskis elav naine sattus koroonaga haiglasse intensiivi, kus ta uinutati nädalaks ajaks. Aprillis haigestunud naine läks kaugtööle juunikuus, kui kõik vaevused polnud veel kadunud. Naine räägib, et olukord paraneb, aga enesetunne pole endine. Varem aktiivne naine väsib nüüd väga kiiresti.

Naine lootis, et suudab kolida uude koju nii nagu varemgi – kahe nädalaga. Nüüd aga on tema olukord hoopis teine. Kurnatus mõjutab närvisüsteemi – käed hakkavad värisema ja sõnad ei tule suust. Naisel on keskendumisraskused ja ta on hakanud asju unustama. Ta on püüdnud uue olukorraga kohaneda ja teeb nii palju nagu jaksab. Hommikul on jõudu rohkem, aga pealelõunal peab puhkama.

Naine tunnistab, et on väga kärsitu, kuna pole varem haige olnud ja ei oska taastuda. Töökaaslased on teda õpetanud. Nad on rääkinud, et isegi tavalisest kopsupõletikust taastumine võtab väga kaua aega.

Maija seda ei karda, et vaevused jäävad alatiseks, samuti seda, et ta uuesti haigestub. Koroona puhul nimelt pole teada, kas haiguse läbipõdemine annab immuunsuse ja kui pikaks ajaks. Naine loodab, et koroona teist lainet ei tule, samas usub ta, et teist korda haigus enam nii rängalt ei taba. Maija on kindel, et organism oskab nüüd juba haigusega toime tulla.

Koroonasse suhtub aga Maija pärast läbipõdemist ettevaatlikult. Kui juhtub, et ta uuesti haigestub, siis oleks hirmul. Esimene kord ei osanud ta haigust karta. Ta ei saanud arugi, et on eluohtlikult haige.

Naine mõtleb pärast koroonat rohkem endale ja oma tervisele, vähem sellele, kuidas teistele meele järgi olla. Varem ta tegi palju ära teiste heaks, nüüd tegeleb rohkem iseendaga. Pärast haiguse läbipõdemist on Maija mõistnud, et enamus inimesi on sisimas heatahtlikud. Paljude jaoks on ta ainus, kes on koroonat põdenud. Seetõttu tahab ta oma kogemusi teistega jagada. Naine räägib, et 90 protsenti tagasisidest on olnud tunnustav ja julgustav. Aga on ka kirumist, mõned on öelnud, et ise on süüdi, et haigestus.

Kommentaarid
(Külastatud 3,391 korda, 1 külastust täna)