Vanurid vaevlevad Helsingis, kuna viiruse tõttu keelati ventilaatorid ära

Helsingi sotsiaalmajades keelati viiruse leviku tõttu ära ventilaatorid, mistõttu vanurid vaevlevad kuuma käes. Tegemist pole teadaolevalt terviseameti soovitusega, vaid Helsingis kehtestatud korraga.

Vanurite hooldajatele räägiti, et ventilaatorid võivad viiruseid edasi kanda. Samas elavad vanurid sotsiaalmajades omaette korterites, mistõttu on kummaline, et seal ventilaatorid kasutada ei tohi, vahendab Iltalehti.

Helsingi linna epidemioloogia peaarst Sanna Isosomppi ütles, et hooldajatele on antud juhised kuumade ilmade tarbeks. Ventilaatorid võivad Isosomppi väitel viirust levitada, aga need pole keelatud. Kui ventilaator on suunatud haige inimese poolt teise inimese poole, siis kasvab nakkusoht. Samas ei näe Isosomppi põhjust, miks peaks keelama omaette elaval vanuril ventilaatori kasutamise.

Soome terviseameti andmetel on soovitav kuuma korral muretseda konditsioneer või soojuspump. Ventilaatorist on abi, kui temperatuur on alla 35 kraadi, aga see võib suurendada nakatumise ohtu. Koroonaohu ajal aga tuleks terviseameti hinnangul ventilaatorit vältida, kui ühes ruumis on rohkem inimesi. Eriti tasub vältida ventilaatorit seal, kus on kitsad olud ja kehv õhuvahetus. Kui kasutada ventilaatorit, tasub suurendada õhuvahetust või jälgida, et ventilaator ei puhuks õhu ühe inimese pealt teise peale.

Kui korteris läheb liiga palavaks, võib mõne tunni päevas veeta muus kohas, näiteks varjulises pargis või jahutusega avalikus kohas. Koroona riskigruppi kuuluvatel inimestel ei ole soovitav jääda kuuma korterisse.

Hooldajad ei saa aru, miks on Helsingis kehtestatud karmimad tingimused kui need, mida nõuab terviseamet. Kuuma tarbeks on paljudel vanuritel lauaventilaatorid, mida Helsingis ei lubata kasutada. Lisaks ventilaatoritele tekitab imestust see, et vanurid ei tohi juuksuri teenust kasutada. Paljudel vanuritel käis kodus juuksur, kes lõikas ja värvis juukseid. See aga keelati ära väitega, et sotsiaalmajja ei tohi siseneda kõrvalised inimesed.

Vanhukset helteen armoilla palvelutalossa Helsingissä – tuulettimia ei saa käyttää koska niiden pelätään olevan viruslinkoja

Helsingin kaupungin ylilääkärin mukaan tuulettimet voivat teoriassa levittää ilmateitse koronavirusta. Helsingin kaupungin vanhustenpalvelussa työskentelevä hoitaja huolestui viime viikolla kuultuaan työpaikkaansa koskevista koronalinjauksista. Hoitajan työskentelemässä vanhusten palvelutalossa olevat asukkaat eivät saa käyttää pöytätuulettimia. Myös asiakkaiden luona normaalioloissa käyvät kampaajat ovat edelleen pannassa.

Kommentaarid
(Külastatud 321 korda, 1 külastust täna)