Vantaa ja Espoo piiril katsetatakse uutmoodi sõiduteed

Soomes Vantaa ja Espoo piiril katsetatakse uutmoodi sõiduteed, kus autodele on jäetud kitsas 3-meetrine kahesuunaline sõidurada. Autod saavad teineteisest mööduda vaid kõnni- ja jalgrattateele liikudes, aga ainult siis, kui see tee on vaba.

Tegemist on ligi kilomeetri pikkuse lõiguga Espoo ja Vantaa vahel. Autodele on jäetud 3-meetrine sõidurada, mõlemas suunas on jalgratastele ja jalakäijatele eraldatud 1,5 meetrised rajad, vahendab Helsingin Sanomat.

Uue süsteemiga tahetakse tõsta jalakäijate ja ratturite turvalisust. Samas nõuab see rohkem tähelepanu autojuhtidelt. Autodele kehtestatakse kiiruspiirang 30 km/h. Selline süsteem sobib kohtades, kuhu pole mõttekas ehitada eraldi kergliiklusteed.

Selline nn külatee kontseptsioon on pärit Hollandist. Soomes on seda varem proovitud Hattula ja Pyhtää valdades.

HS Espoo | Espoon ja Vantaan rajalle tulee kilometrin pätkä tietä, joka on kuin suoraan Hollannista – Autojen valtaama tila jaetaan nyt täysin uudenlaisella tavalla

Noin kilometrin pätkä tavallista autotietä Espoon ja Vantaan rajalla muuttuu kylätieksi. Käytännössä se tarkoittaa, että tähän asti ensisijaisesti autojen käytössä ollut katutila jaetaan nyt uudestaan. Kylätien keskellä jää noin kolme metriä leveä, autoille ja muille moottoriajoneuvoille varattu, kaksisuuntainen kaista. Sen lisäksi tien molemmilla reunoilla on noin 1,5 metriä leveät alueet, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti kävelyyn ja pyöräilyyn.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,476 korda, 1 külastust täna)