Uuring: koroona põhjustab enamusel raskelt haigestunud patsientidel insuldi ja ajukahjustuse

Koroonaviiruse haigus COVID-19 põhjustab 6 raskelt haigestunud patsiendil 10-st insuldi ning ajukahjustuse, selgub värskest uuringust.

Briti teadlased vaatlesid uuringus 125 raskelt haigestunud koroonapatsienti. 62 protsendil esines haiglas oleku ajal insult. Kolmandikul kujunesid välja psühhoos ja dementsuse laadsed sümptomid, vahendab Daily Mail.

Uurngu viisid läbi Liverpooli, Southamptoni, Newcastle’i ülikoolide ja Londoni University College’i teadlased. Teadlaste väitel juhib uuring tähelepanu neuroloogilistele probleemidele, mis kaasnevad hingamisteede haigusega.

Uuringust tuli välja, et kolmandikul raskelt haigestunud koroonapatsientidel esinesid ohtlikud vereklombid, mis võivad põhjustada eluohtlikke insulte, kui nad jõuavad ajju ja seal vere liikumise peatavad.

Teadlased veel ei tea, mis konkreetselt neid vereklompe põhjustavad, aga need võivad olla seotud ägeda põletikuga, mis kaasneb haigusega COVID-19. Äge, ajuni ulatuv veresoonte põletik arvatakse olevat patsientide psühhiaatriliste probleemide põhjustaja.

Teadusajakirjas The Lancet Psychiatry avaldatud uuring näitas, et kõige levinud koroona tüsistus on insult, mis esines 77 patsiendil 125-st (62 protsenti). Neist insuldiga patsientidest 57-l tekkis insult vereklombist ajus, mis on tuntud ka kui isheemiline insult ja 9 patsiendil oli insult seotud aju verejooksuga. Ühel patsiendil põhjustas insuldi aju veresoone põletik. Enamus, 82 protsenti patsientidest olid üle 60 aasta vanused.

Teadlased ei välista samas, et patsientidel olid terviuseprobleemid juba varem, mis aga kooroonaga välja lõid.

Covid-19 may cause brain damage in six out of 10 patients, study finds

Six in 10 Covid sufferers also had a stroke in small study of 125 British patients Almost a third of patients developed psychosis or had dementia-like symptoms Inflammation in major arteries leading to the brain is thought to be the cause The coronavirus may cause brain damage in as many as six in 10 critically-ill patients in hospital, a study has suggested.

Kommentaarid
(Külastatud 371 korda, 1 külastust täna)