Uuring: koroona läbi põdenud inimeste veri aitab uutel patsientidel terveneda

Soome ja Rootsi teadlaste uuring näitab, et koroona läbi põdenud inimeste veri aitab uutel patsientidel terveneda.

Uuringu järgi aitab plasmaravi alla 60-aastastel koroonahaigetel terveneda vähem kui nädalaga. Eakamatel COVID-19 patsientidel võtab plasmaravi puhul tervenemine aega 10-30 päeva, vahendab Daily Mail.

Soome ja Rootsi teadlased väidavad uuringus, et koroona puhul on plasmaravi ohutu ja tõhus. Samas polnud uuringus kasutatud kontrollgruppi ning varasemad Hiina uuringud näitasid, et plasmast polnud tegelikult suuremat kasu.

Arvatakse, et vereplasmas leiduvad tervenenud inimeste antikehad aitavad haigete immuunsust tugevdada. Plasma ravimeetodit on kasutatud juba sadakond aastat muude haiguste puhul. Plasmaravi kasutati ka 100 aastat tagasi maailmas möllanud Hispaania gripi puhul.

Uuringu viisid läbi Rootsi Karolinska instituut ning Soome tervise ja heaolu instituut. Uuringus võeti vaatluse alla 10 varasemat koroonaviiruse plasmaravi uuringut. Kokku oli uuringutes 61 patsienti vanuses 19-100 Hiinas, Lõuna-Kores ja USA-s, kellele anti antikehi. Neist pooled tervenesid nädala jooksul, ülejäänud 8-29 päeva jooksul.

Injecting coronavirus patients with survivor blood speeds up recovery

Review of scientific literature found plasma therapy was ‘safe and effective’ Cleared the disease in less than a week in Covid-19 patients under age of 60 But it took between 10 to 30 days to fend off disease in elderly patients over 60 Here’s how to help people impacted by Covid-19 Injecting coronavirus patients with the blood of virus survivors speeds up their recovery and reduces their symptoms, research suggests.

Kommentaarid
(Külastatud 301 korda, 1 külastust täna)