Suurpere ema olukord Soomes: 10 eurot arvel ja vaja ära toita 6 last

Soomes on viimasel ajal eriti raske suurperede olukord, kuna süüa on vaja osta lastele iga päev, aga koroonakriisiga seotud töötushüvitiste väljamaksmine venib.

Seitsme lapse ema Jaana jäi töötuks aprillikuus. Ta on kaotanud krediidivõime. Ta isegi ei taha teada, paju tal võlgu on  ja ta ei suuda neid praegu maksta, vahendab Yle.

Pereisa on haiguspuhkusel ja samuti tööl ei käi. 35-aastane naine räägib, et juba varem raskes olukorras pere on veelgi raskemas olukorras. Pere toidukulud on kasvanud sadade eurode võrra kuus, kuna riskigruppi kuuluvad lapsed ei ole saanud koolis käia ja koolitoitu.

Jaana majanduslik olukord halvenes, kui tema esimese lapse isa hukkus 2004 ja pärast seda tuvastati naisel pahaloomuline kasvaja. Naine tunnistab, et on väga ebameeldiv, kui peab kogu aeg hindu vaatama. Samuti on tal selline loomus, et ei taha eriti abi paluda ja üritab ise hakkama saada.

Kuu aja peale on perel 2400 eurot. Kõik see on kuu aja jooksul saadavad toetused. Pere elab oma majas Kouvolas.

Yle jälgis pere elu kuu aja jooksul maikuus. Esimese nädala algul oli perel raha 395 eurot. Sellest läks nädala jooksul toidu peale 165 eurot, aga tegelik kulu oli 15 eurot, sest maipühade puhul saadi kohalikust poest 150-eurone kinkekaart. Bensiini peale kulus 30 eurot ja elektri arve oli 155 eurot. Kahe lapse puudetoetus oli 185 eurot.

Pere ostab tavalist toitu: piima, leiba, rohelist salatit, puuvilju, liha, pudruhelbeid ja toidutegemise tarbeid. Pereema teeb ise süüa. Tavaline toit on kartulipuder ja kaste, mille sees on vorsti, viinereid või hakkliha.

Teise nädala algul oli perel arvel 266 eurot. Pereema pole ikka veel töötushüvitist saanud, aga mees saab ametiühingu kaudu töötutoetust. Väljaminekud olid teisel nädalal 195 eurot telefoniarve, 240 eurot auto suverehvid, 7,5 eurot ülevaatus, 16 eurot Netflix, 22 eurot laste kepphobuste tarvikute jaoks, 40 eurot WC-remondi jaoks ja 50 eurot bensiin. Mehe töötutoetus ametiühingust oli 1178 eurot. Toidu peale kulus teisel nädalal 264 eurot.

Varem said lapsed koolis tasuta sooja toitu. Kui lapsi peab kodus toitma, läheb 40-50 eurot nädalas toidu peale raha rohkem.

Kolmanda nädala algul oli pere arvel 601 eurot. Autokindlustus 140 eurot ja kodukindlustus 50 eurot lükati edasi järgmisesse kuusse. Teise nädala kulud olid 101 eurot veearve, 18 eurot lõnga eest, 64 eurot kahed jalatsid, 26 eurot apteek ja 290 eurot toit. Kui raha oleks rohkem olnud, oleks lastele ostetud veel bassein. Eelmisel aastal oli ostetud bassein, aga see seisis garaažis ja rotid närisid selle sisse augu.

Lapsed oleksid tahtnud minna veel pitsat sööma, McDonaldsisse või jäätisekioskisse. Üks laps tahtis minna suvilasse. Lastele tuleb pidevalt ei öelda. Õnneks saab kasutada suvel pereisa õe suvilat.

Vaesus nõuab ka leidlikkust. Näiteks tuleb pidevalt vaadata, mida saaks tasuta. Vanadest asjadest ehitatakse hoovi suveköök. Selle tarbeks saadi euroaluseid tasuta Facebooki kaudu ja nendest saab suveköögi põhja.

Neljanda nädala algul oli Jaanal arvel vaid 10 eurot, mehel 92 eurot, kokku 102 eurot. Pereema töötushüvitist veel ei olnud. Lapsetoetus tuli 679 eurot. Kulud olid 270 eurot eluasemelaenu tagasimakse, 20 eurot haagise adapter, 26 eurot apteek, 20 eurot terassilaudade kruvid, 5 eurot niiduki bensiin ja 294 eurot toit. Lisaks juhtus hea asi – pereema Jaana sai tööd sotsiaaltöötajana. Samuti kutsuti mees töövestlusele kutsekooli logistikaosakonda.

Kuu oli pere jaoks eriti raske. Kui kuu lõppes, oli pereema arvel vaid 142 eurot ja pereisal 4 eurot. Õnneks abistavad peret veel vanavanemad ja tuttavad. Pereema üritab kitsikusele vaatamata mõelda positiivselt. Luksus võib olla grillvorstide küpsetamine oma aias. Tütred on unistanud nukkudest ja naabrilaps andis oma vana nuku, kui sai uue. Tütar ütles selle peale, et on halb, kui nad ei saa osta uusi asju. Selle peale öeldi, et inimestel on eri sissetulekud ja on palju lapsi, kes ei saa peaaegu üldse uusi asju.

Pereema Jaana sai töötushüvitise otsuse juunikuu algul ja siis maksti välja 9. juunil 349 eurot ja 10. juunil 357 eurot.

Kymppi tilillä ja kuusi lasta ruokittavana – Yle seurasi kuukauden ajan, millaista on köyhän suurperheen äidin elämä Suomessa

Ruokalasku kasvaa ja työttömyystukipäätöstä ei kuulu. Seurasimme toukokuun ajan köyhän perheen arkea. Seitsemän lapsen äiti Jaana Nyrkkö jäi työttömäksi huhtikuussa. Hänen luottotietonsa ovat menneet – Nyrkkö ei tiedä, paljonko velkaa ulosotossa on, eikä maksa niitä nyt. Hänen miehensä Antti Nyrkkö on sairauslomalla. Koronakevät on ollut erityisen vaikea tukien varassa eläville köyhille.

Kommentaarid
(Külastatud 3,438 korda, 1 külastust täna)