Suur Euroopa uuring: 0-veregrupiga inimestel koroonaoht kõige väiksem, A-grupiga on haigus kõige raskem

Juba varem on mitmetes uuringutes tehtud kindlaks, et teatud veregrupiga inimesed põevad koroonat kergemat, teised raskemalt. Nüüd selgitas suur Euroopa uuring, et 0-veregrupiga on koroonaoht kõige väiksem, A-grupiga aga kõige suurem.

Värske, teadusajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud ja tuhandete Euroopa inimeste andmetel põhinev uuring näitab, et A-veregrupiga kulgeb COVID-19 kõige raskemalt, samas kui 0-veregrupiga inimesed pääsevad kõige kergemalt, vahendab Daily Mail.

Uuringus osalesid teadlased Itaaliast, Hispaaniast, Taanist ja Saksamaalt ning omavahel võrreldi 2000 koroonat raskelt põdenud patsiendi andmeid paari tuhande inimesega, kes põdesid haigust kergelt.

Teadlaste väitel suudab 0-veregrupiga inimeste immuunsüsteem paremini tuvastada võõrad valgud ja sellega blokeerida viiruse paljunemist. Juba SARS-i puhangu ajal tuvastati, et 0-veregrupiga inimesed pääsesid kergemalt.

Kokku on inimestel neli veregruppi: A, B, 0 ja AB. Varem on veregruppidega seostatud vastuvõtlikkust ka teistele haigustele nagu näiteks H. pylori bakter, mis põhjustab maohaavandeid. Teadlasi huvitavad veregrupid põhjusel, et välja selgitada, miks mõned inimesed põevad koroonat kergemalt, teised jälle väga raskelt. Üks võimalik põhjus on veregrupp.

Study of thousands of Europeans suggests coronavirus, blood type link

Several studies have linked blood type and coronavirus risks, including one from China and 23andMe data analysis The latest analysis of blood from several thousand Europeans found once again that those with type A blood may be at greater risk from COVID-19 People with Type O blood may have immune systems better able to recognize foreign proteins, like those on surface of the coronavirus, the authors say Here’s how to help people impacted by Covid-19 A genetic analysis of COVID-19 patients suggests that blood type might influence whether someone develops severe disease.

Kommentaarid
(Külastatud 8,352 korda, 1 külastust täna)