Statistika näitab: alkohol on Soomes jätkuvalt kalleim Euroopa Liidus

Eurostati 2019. aasta andmete järgi on Soomes kalleim alkohol Euroopa Liidus. Järgnevad Iirimaa ja Rootsi. Soomes on alkohol ELi keskmisest 91 protsenti kallim.

Kui arvestada tervet Euroopat, siis on kalleim alkohol Islandil ja Norras, kus hind ületab ELi keskmist 160 protsendiga, vahendab Yle.

Alkoholi hinnaerinevus sõltub Euroopa Liidus riikide erinevast maksustamisest. Kõige odavam on alkohol Rumeenias, Bulgaarias ja Ungaris. Soome oli ELi kalleima alkoholiga riik ka 2018. aastal. Siis oli Soome alkoholi hind ELi keskmisest 82 protsenti kallim. 2019. aasta tõusu põhjustas asjaolu, et keskmisest kõrgema alkoholi hinnaga Suurbritanniat ei olnud enam Euroopas Liidu riigiks arvestatud.

Soomes tõsteti alkoholi aktsiisi viimati eelmise, 2019. aasta algul. See suurt hüpet tarbija jaoks kaasa ei toonud, sest aktsiis tõusis keskmiselt vaid 1 protsendi võrra.

Toit oli Soomes eelmisel aastal ELi keskmisest 18 protsenti kallim ja mittealkohoolsed joogid 26 protsenti kallimad. Tubakatooted olid ELi keskmisest 34 protsenti kallimad.

Vertailu: Alkoholijuomien hinta Suomessa EU:n korkein – hinta 91 prosenttia yli keskiarvon

Seuraavaksi korkeimmat alkoholijuomien hinnat olivat Irlannissa ja Ruotsissa. Alkoholijuomien hintataso oli Suomessa EU-maiden korkein viime vuonna, ilmenee EU:n tilastokeskuksen Eurostatin hintavertailusta. Alkoholi maksoi Suomessa 91 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Seuraavaksi korkeimmat alkoholijuomien hinnat olivat Irlannissa ja Ruotsissa. Jos tarkastelu ulotetaan myös EU-maiden ulkopuolelle, löytyy Euroopan kallein alkoholi Islannista ja Norjasta.

Kommentaarid
(Külastatud 276 korda, 1 külastust täna)