Soomlanna viis jäätmepunkti vana arvuti, aga see oli tori.fi kaudu uuesti müüki pandud

Soomlanna Tiina viis oma vana arvuti Gigantti poes asuvasse jäätmepunkti, aga tuli välja, et see oli tori.fi veebikeskkonna kaudu uuesti müüki pandud.

Inimene, kes oli tori.fi kaudu vana arvuti ostnud võttis Tiinaga ühendust ja ütles, et arvutis olid naise isikuandmed. Tiina võttis selle peale ühendust Giganttiga, kust öeldi, et arvutit poleks tohtinud niisama jäätmekasti jätta, vaid selle oleks pidanud andma töötajale, kes oleks saanud isikuandmed eemaldada, vahendab MTV.

Tiina viis oma arvuti Espoos Lommilas asuvasse Gigantti poodi. Ta oli enne Gigantti veebist uurinud, mida elektroonikajäätmetega tuleks teha. Ta ütles, et ei leidnud sealt midagi, aga leidis ühe jäätmekonteineri poe sissepääsu juurest. Seal kastis oli einevaid asju alates vanadest rösteritest kuni fotokaamerate ja arvutiteni. Tiina arvuti oli vana ja seda polnud kasutatud enam pikka aega. Ta otsustas jätta oma arvuti sinna, kus olid teised samasugused asjad.

Paar päeva hiljem sai Tiina aga ootamatu telefonikõne. Helistajaks oli isik, kes oli sama arvuti ostnud tori.fi-s avaldatud veebikuulutuse peale. Isik ütles, et arvutis olid Tiina isiklikud andmed. Tiina helistas kohe Giganttisse ja ka seal oldi üllatunud. Sealt lubati asja uurida ja tagasi helistada.

Tiina arvates võiks Gigantti täiendada jäätmetega seotud juhiseid. Praegu pole selget ülevaadet, mida peaks vanade elektroonikaseadmetega tegema. Näiteks kuhu oma vana arvuti viia ja mida sellega teha.

Gigantti tegevjuht Janne Henriksson ütles, et on asjast teadlik ja tegemist on kahetsusväärse juhtumiga. Tema väitel oleks tulnud vana arvuti anda Gigantti töötajatele, mitte aga panna jäätmekonteinerisse. Henriksson ütles, et kõikide teavet sisaldavate seadmete kohta tuleks anda teada kaupluse töötajale, et seadmest saaks andmed eemaldada. Seadme võivad vastu võtta kõik töötajad. Ettevõte teeb tööd selle nimel, et veebist oleks leitavad juhised vanade seadmete jäätmekäitluseks.

Tiina vana arvuti sattus kaupluse jäätmekonteinerist tõenäoliselt kõrvalise isiku kätte ilma kaupluse loata. Arvuti võtnud isik pole seotud Giganttiga. Asja kohta on tehtud kuriteoteade. Varem pole Giganttis teadaolevalt selliseid juhtumeid olnud.

Kommentaarid
(Külastatud 3,586 korda, 1 külastust täna)