Soomes oodati seoses koroonakriisiga panktorilainet, aga läks hoopis vastupidi

Soomes oodati seoses koroonakriisiga kevadel suurt ettevõtete pankrotilainet, aga läks hoopis vastupidi – pankrottide arv on vähenenud.

Kui jaanuaris oli Soomes pankrotte 289 ja veebruaris üle 260, siis maikuus oli neid vaid 200 ringis. Alates jaanuarist on pankrottide arv langenud 100 võrra, vahendab Yle.

Pankrotte on ära aidanud hoida valitsuse toetusmeetmed ettevõtetele. Isegi toitlustusettevõtete osas pole pankrottide hulk suurenenud. Kui söögikohad märtsi lõpus suleti, siis arvati, et paljud ei saa hakkama. Ent klientide arv oli juba enne seda vähenenud.

Aasta algusest on pankrotti taotlenud 122 toitlustusettevõtet, eelmisel aastal oli neid sama ajaga 166. Koroona mõju pole eriti näha olnud, tunnistas hotellide ja restoranide valdkonna ühendava MaRa ry juhataja asetäitja Veli-Matti Aittoniemi.

Ettevõtetel on aidanud pankrotti vältida valitsuse toetusmeetmed ja pankade laenupuhkused. Üürileandjad on tulnud samuti vastu. Ollakse kannatlikud ja ettevõtteid pankrotti ei aeta. Maikuu algul jõustus pankrotiseaduse muutus, millega seoses piirati võlgade alusel pankrotti ajamise võimalusi.

Praegu pole veel teada, mis saab sügisel. Pankrotiseaduse muudatus kehtib kuni oktoobri lõpuni. See võib tähendada suuremat pankrotilainet novembrikuu algul. Teada on see, et on olnud tavapäraseid pankrotijuhtumeid. Ettevõtjatel pole veel põhjust rõõmust lakke hüpata, aga suuremat pankrotilainet silmapiiril näha pole. Praegu on olukord palju lootustandvam kui veel paar kuud tagasi.

Koronaepidemian seurauksena odotettiin valtavaa konkurssiaaltoa, mutta toisin kävi – jopa ravintola-ala on selvinnyt toistaiseksi vähällä

Useat nopeasti tuodut tukitoimet ovat auttaneet yrittäjiä ahdingossa. Koronaepidemian alussa moni odotti valtavaa konkurssiaaltoa kevään aikana. Kävi kuitenkin päinvastoin. Konkurssien määrä on alkuvuodesta pikemminkin laskenut. Tilastokeskuksen mukaan konkurssihakemuksia tuli tammikuussa 289 ja helmikuussakin yli 260. Toukokuussa määrä näyttää jääneen 200 tuntumaan. Luku on pudonnut tammikuusta lähes sadalla.

Kommentaarid
(Külastatud 680 korda, 1 külastust täna)