Soomes on tuvastatud radioaktiivse kiirguse tõus

Soome kiirgusohutuskeskus STUK on tuvastanud radioaktiivse kiirguse tõusu Läänemere piirkonnas. Tegemist pole plahvatuse tagajärjel tekkinud kiirgusega ja see tervisele ohtu ei kujuta.

Tuvastatud kogused on väiksed ja neid on tuvastatud nii Soomes, Rootsis kui Norras. Soome kiirgusohustuskeskus tuvastas kiirguse tõusu enne jaani 16-17. juunil. Helsingis võetud õhuproovis oli koobalti, ruteeniumi ja tseesiumi radioaktiivseid isotoope, vahendab Yle.

Kogused on aga väga väiksed ja need ei kujuta ohtu keskkonnale ega inimesele. Soomes uuritakse veel ülejäänud mõõtepunktide proove. Mõõtepunktid asuvad lisaks Helsingile veel Rovaniemis, Kajaanis, Imatras, Kotkas ja Kuopios.

Soome kiirgusohustuskeskuse andmetel on õhus veel siiani Tšernobõli jääke. Nüüd avastatud kogused on veidi suuremad. See on aga nii väike kogus, et see ei oma ohutuse seisukohalt tähendust. Samas aga tehakse kindlaks, kust see kiirgus on pärit.

Praegustel andmetel on kiirgus tulnud ida poolt, aga pole veel teada, kas see on pärit Venemaalt. Mingit ohtu samas pole ja miski pole plahvatanud. Tegemist on reaktorist või tuumakütusest pärit radiatsiooniga. Kui kusagil oleks leke, siis oleks kogused palju suuremad.

Soome kiirgusohutuskeskus teeb analüüsi tulemused teatavaks järgmisel nädalal.

Kommentaarid
(Külastatud 2,562 korda, 1 külastust täna)