Soomes mõisteti tingimisi vangi häkker, kes sundis USA-s lennuki maanduma

Soome kohus mõistis praegu 22-aastasele mehele alaealisena toime pandud kuritegude eest ühe aasta pikkuse tingimisi vangistuse, trahvi ja tuhandetesse dollaritesse ulatuvad hüvitise nõuded.

Mees oli põhjustanud peavalu USA õhujõududele. Dallasest San Diegosse teel olnud lennufirma American Airlines lennuk pidi sooritama hädamaandumise seoses alusetu pommiähvardusega, vahendab MTV.

Mees on sündinud 1997. aastal ja pani häkkerlusega seotud kuriteod toime 2014. aasta veebruarist detsembrini, olles ise Espoos. Üsna tavapäratutes kuritegudes olid kannatanute hulgas USA lennufirma American Airlines, USA õhujõud ja eri politseijaoskonnad nagu Floridas asuv Leon County Sheriff’s Office ja Pennsylvania osariigis asuv Middletown Township Police Department.

Kohtu otsusest tuleb välja, et mees korraldas teisel pool ookeani paraja kaose. Mees keelitas 2014. aastal kahte teist isikut tegema alusetuid hädakõnesid Pennsylvania politseijaoskonda, ja helistas sinna ka ise. Hädakõnede objektiks olid häkkerikuritegusid uuriva FBI agendi vanemad ja onu. Agent oli uurinud häkkerite grupi toime pandud kuritegusid, milles Espoo mees oli ise kahtlusalune.

Hädakõnedes väideti muu hulgas, et agendi sugulased on pantvangis majas, mis pidi varsti plahvatama. Tegemist oli nn swattimisega, kus ähvardustega kutsutakse politseijõud kohale.

Hiljem, 2014. aasta augustis ärritas mees Connecticuris asuvat Norwalki politseid. Mees mängis telefonis ebastabiilset pereisa, kellel olid relvad ja probleemid tütrega. Kõne ajal kasutas mees püssi laskmise häält.

Sama aasta augustis helistas mees lennufirmasse American Airlines ja esines inglise nimega. Mees ütles valeidentiteeti kasutades, et tema pass ja lennupiletid on varastatud. Ta luiskas, et varguse tulemusel oli keegi läinud lennukisse tema nime all ja teinud lennufirmale pommiähvarduse.

Tegelikult oli pommiähvarduse taga häkkerite grupp. Telefonikõne tulemusel tegi Dallsest San Diegosse teel olnud lennufirma American Airlines lennuk hädamaandumise Phoenixis. Lennukit saadeti turvama kaks USA õhujõudude hävitajat, millest tekkis kahju 30 000 eurot. Mees, kelle nime all soomlane esines viidi politseisse ülekuulamisele.

Kohtu otsusest tuleb välja ka see, kuidas pettus õnnestus. Ta oli helistanud identiteete infovõrkudes turvavasse firmasse Lifelock Inc ja sai sealt kätte andmed kliendi kohta, kellena hiljem esines.

Sellega asi ei piirdunud. 2014. aasta detsembris ärritas mees koos ühe kaaslasega Florida osariigis asuvat Leon County politseijaoskonda. Ta pani Skype’i kõne abil ühe teise inimese tegema hädakõnet politseisse. Kõnes väideti, et keegi oli tulistanud üht ameerika pereisa ja kinnitas tema külge pommi. Kõne tulemusel sõitsid politseinikud kohale.

Soome noormees mõisteti mitmetes alaealisena toime pandud pettustes ja andmevargustes süüdi. Lisaks peab ta hüvitama Norwalki politseile üle 4500 dollari ja FBI agendi sugulastele 6000 dollarit. Mees võttis süü omaks osaliselt. Otsus pole veel jõustunud, selle saab ringkonnakohtusse edasi kaevata. Praegu 22-aastane mees on ka varem pahuksis olnud andmevargustega. Ta oli kuritegude toimepanemise ajal alaealine.

Kommentaarid
(Külastatud 234 korda, 1 külastust täna)