Soomes aktiviseeruvad äärmuslased: vasakpoolne pastor jagas veebis relva pilti

Oulu toomkoguduses tegutsev pastor on loomas äärmusvasakpoolset rühmitust – anarhistide liitu – mis alustas tegevust märtsikuus ja millel hoiab nüüd silma peal politsei.

Koguduses rahvusvahelise töö pastorina tegutsev Árpád Kovács räägib, et anarhistide liiduga tegeleb ta vabal ajal see pole seotud tema tööga. Kirikus on pastor kaitsnud homopaaride laulatamist ning seadnud kahtluse alla kiriku õpetuse, vahendab Yle.

Kovács tunnistab, et on juba aastaid olnud aktiivne anarhist. Samas ta kinnitab, et see on tema eraelu, mis pole seotud tööga kirikus.

Pastori väitel on anarhistide liidu peamine eesmärk levitada infot anarhismi kohta ja seista vastu rassismile. Seda tehakse sotsiaalmeedias, tänaval inimestega kohtudes ja levitades anarhistlikke lendlehti. Kovács kinnitab, et tegemist on rahumeelse tegevusega, mis pole seotud vägivallaga.

Mai lõpus aga laadis anarhistide liit oma avalikule sotsiaalmeedia küljele pildi kaetud näoga mehest, kel on relv käes. See äratas nii politsei kui äärmusrühmitustega tegeleva teadlase tähelepanu.

Poliitilise vägivalla ja äärmusrühmitustega tegelev Jyväskylä ülikooli teadusdoktor Tommi Kotonen jagas seda anarhistide küljel olnud pilti sotsiaalmeedias käesoleval nädalal. Ta pidas juhtumit erakordseks. Tema väitel juhtub harva, et äärmusrühmitused esitlevad relva. Teadlase väitel näitab see, et rühmitused on aktiviseerumas.

Oulu politseijaoskonna andmetel oldi juba varem teadlikud anarhistide liidu tegevusest, aga pärast relva pildi avaldamist võeti selle rühmituse tegevus teravama jälgimise alla. Politsei jälgib vaid selliseid äärmuslikke liikumisi, mille puhul võidakse kasutada vägivalda. Politseile teadaolevalt pole Oulu anarhistide liit midagi seadusevastast teinud.

Kovácsi väitel on pilt tehtud maikuus lasketiirus, kus ta käis koos anarhistide liidu liikmetega harrastamas laskesporti. Tegemist on Kovácsi väitel tema pikaajalise hobiga. Laskmise ajal tehti pilt ühest liidu liikmest, relv käes. Kovácsi väitel ta ise pildil pole, aga relv on tema oma.

Pildiga koos olid anarhistide liidu küljel sõnad: „Support Rojava” ehk „Toeta Rojavat”. Rojava on kurdide territoorium Süürias, mille pärast on käinud lahingud Türgiga. Kovácsi väitel taheti pildiga näidata toetust Rojavale. Kovácsi väitel on Oulu anarhistide liidul toetajaid ka Rojavas.

Kovács kinnitab, et tegemist polnud kellelegi saadetud sõnumiga ja anarhiste ei tasu karta, piirdutakse vaid info levitamisega.

Oulu toomkogudusest öeldi, et igal inimesel on õigus oma vabal ajal kuuluda eri rühmitustesse. Kirikus on Kovács koguduse info kohaselt teinud head tööd. Avalikkuses on Kovács olnud aktiivne homopaaride laulatuste toetaja, ta on seadnud kahtluse alla kiriku õpetused ja rääkinud, et lõõgastub vabal ajal Kalašnikovi automaat käes.

Kommentaarid
(Külastatud 1,005 korda, 1 külastust täna)