Soome Pank: majanduslangus tänavu 7 protsenti, kiiret taastumist pole näha

Soome keskpanga värske prognoosi järgi langeb majandus tänavu 7 protsenti ja kiiret taastumist näha pole.

Prognoosi kohaselt on langus 2020. aastal 7 protsenti, aastatel 2021 ja 2022 kasvab majandus 3 protsenti, vahendab Yle.

Soome Panga hinnangul on aga prognoosides veel palju ebakindlust. Majanduslikku olukorda on nõrgestanud maailmamajanduse olukord ning sisemaised piirangud.

Keskpanga hinnangul eksport järgnevatel aastatel ei kasva ning majandust turgutab sisemaine nõudlus. Maksutulude vähenemine ning töötutoetuste ja muude abivahendite kasv nõrgendavad eelarve olukorda. Sellest tulenevalt kasvab kiiresti riigivõlg.

Soome Panga hinnangul kahaneb tööhõive 2020-2021. aastal kokku 2 protsendipunkti võrra ning see hakkab taastuma 2022. aastal. Eelarve defitsiit kasvab 8 protsendini SKP-st ning riigi võlakoormus kasvab 71 protsendini SKP-st. 2022. aastal kasvab võlakoormus 75 protsendini SKP-st ning see kasv jätkub.

Keskpanga hinnangul hakkab koroonakriis vähehaaval taanduma, kui eratarbimine suureneb. Soome Panga juht Olli Rehn märkis teadaandes, et koroonakriisi ajal pole põhjust planeerida riigieelarvesse täiendavaid kulutusi, mis defitsiiti suurendavad. Praegu peaks soodustama eelkõige investeeringuid, mis toetavad tulevikus kasvu, tootearendust ja tööhõivet.

Suomen Pankki: Talous supistuu tänä vuonna 7 prosenttia, nopeaa toipumista tuskin nähdään

Elpymisen ennustetaan tapahtuvan vähitellen yksityisen kulutuksen johdolla. Suomen talous tulee supistumaan rajusti koronapandemian seurauksena, ennustaa Suomen Pankki tänään julkaistussa talousennusteessaan vuosille 2020-2022. Ennusteen mukaan Suomen talous tulee supistumaan rajusti koronapandemian seurauksena. Vuonna 2020 talous heikkenee noin 7 prosenttia. Vuosina 2021 ja 2022 talouden ennustetaan kasvavan noin 3 prosenttia.

Kommentaarid
(Külastatud 163 korda, 1 külastust täna)