Skandaalne raamat: Trump arvas, et Soome on Venemaa osa

USA-s avaldatud skandaalne president Donald Trumpi endise julgeolekunõuniku John Boltoni raamat paljastab muu hulgas, et Trump arvas, et Soome on Venemaa osa.

Ühtlasi ei teadnud Trump seda, kas Ühendkuningriigil on tuumarelv. Trump oli öelnud ajakirjanike kohta, et nad on pahalased, kes tuleks hävitada. Boltoni raamat on esimene Trumpi administratsiooni kõrge ametniku paljastus. Sellest on avaldanud katkendeid New York Times.

Bolton väidab ühtlasi, et Trump palus Hiina liidrilt Xi Jinpingilt abi selleks, et ta tagasi valitaks. Trump oli öelnud, et USA demokraadid on Hiina suhtes vaenulikud. Trump soovis, et Hiina ostaks USA-st rohkem sojaube ja nisu, tänu millele saaks Trump omale põllumeeste hääled.

Raamatust tuli välja ka see, et Trump sidus abi andmise Ukrainale otseselt infoga oma poliitiliste rivaalide Hillary Clintoni ja Joe Bideni kohta. Trump soovis nende isikute tegevuse kohta Ukrainalt infot.

Trumpi administratsioon on püüdnud raamatu ilmumist takistada, märkides, et see kahjustab USA julgeolekut. Bolton oli Trumpi julgeolekunõunik 2018. aasta aprillist kuni 2019. aasta septembrini. Trump lasi Boltoni lahti erimeelsuste tõttu. Bolton on olnud ka USA presidentide Ronald Reagani ja George W. Bushi administratsiooni liige.

Bolton Says Trump Impeachment Inquiry Missed Other Troubling Actions

In his new book, John R. Bolton, the former national security adviser, describes episodes where the president sought to halt criminal inquiries. He also says President Trump’s loyalists mocked him behind his back. John R.

Kommentaarid
(Külastatud 400 korda, 1 külastust täna)