Skandaal Soomes: keskerakonna juht kasutas riigi raha enda huvides

Soomes on puhkemas uus poliitiline skandaal, kuna keskerakonna juht, rahandusminister Katri Kulmuni kasutas riigi raha enda huvides, kui lasi riigil kinni maksta oma esinemiskoolitused summas 56 203 eurot. See toimus valdavalt ajal, kui konkureerivas, sotside erakonnas kääris eelmise, 2019. aasta lõpus skandaal seoses postifirma töötajate palga vähendamisega. Sellest palgavähendusest oli väidetavalt teadlik sotside juht ja peaminister Antti Rinne, aga ta ei teinud sellest välja. See maksis Rinnele peaministri koha.

Nüüd on tulnud välja, et keskerakond lootis sotside kriisist kasu lõigata ja see oli põhjus, miks keskerakonna juht Katri Kulmuni lasi end koolitada. Probleem oli aga selles, et ta lasi koolitused kinni maksta riigil, ilma hankeid korraldamata. Lisaks on välja tulnud, et ettevõte Tekir, mis koolitust pakkus oli olnud keskerakonna sponsor enne valimisi.

Soome meedia kirjutab nüüd, et Kulmuni kasutas riigi raha enda huvides. Koolitus toimus ajal, mil keskerakond eesotsas Katri Kulmuniga avaldas Rinnele umbusaldust. Kulmuni oli Rinne valitsuse majandusminister ja arved tasus ministeerium. Hiljem maksis Kulmuni esinemiskoolituse arved kinni rahandusministeerium. Arved oleks pidanud kinni maksma keskerakond.

Ühtlasi tuli välja, et konsultatsioonifirma Tekir juht Harri Saukkomaa on hea tuttav keskerakonna endise juhi ja peaministri Juha Sipiläga. Kui Sipilä oli erakonna juht aastatel 2012–2019, siis ostis erakond teenust just Tekirilt. Saukkomaast sai Sipilä usaldusisik. See oli ajal, kui Sipiläl endal oli probleeme meediaga suhtlemisel. Tegemist polnud teadaolevalt ainult esinemiskoolituse, vaid ka poliitilise ja operatiivse nõustamisega. Sipilä aga ei lasknud kunagi arveid riigil kinni maksta.

Kulmuni oli hiljem Sipilä soosik erakonna juhi kohale. Harri Saukkomaa kindlustas ka erakonna sees Kulmunile võidu rivaali Antti Kaikkoneni vastu, kes oli olnud erakonna sees Sipilä kriitik. Saukkomaal oli isiklik huvi, sest ta kartis, et Kaikkonen enam temalt teenuseid ei telli. Tekiri arved maksis kinni riik ehk majandusministeerium, kuigi majandusminister Kulmunil tol ajal muud olulist tegevust polnud, kui erakonnasisene võitlus Kaikkoneniga. Sel polnud aga mingit seost Kulmuni ministriametiga.

Kulmuni on teatanud, et parandab vea ja hüvitab isiklikult ise kõik koolitusarved, aga sellega ei olda Soomes nõus, sest tegemist võib olla riigi raha väärkasutamise või isegi kuriteoga. Opositsioon võib nõuda Kulmunilt vastutuse võtmist ja ametist lahkumist.

Kommentaarid
(Külastatud 1,065 korda, 1 külastust täna)