Kas rike Venemaa tuumajaamas põhjustas radioaktiivse lekke, mis ulatus Soome ja Eestisse?

Põhjamaades on tuvastatud radioaktiivse taseme tõus, mille taga arvatakse olevat rike Venemaa tuumajaamas. Venemaa on võimalikku rikke võimaluse ümber lükanud.

Soome, Rootsi ja Norra on teatanud, et tuvastasid käesoleval nädalal radioaktiivsete isotoopide taseme tõusu. Kuigi Rootsi pole välja öelnud, kust leke pärineb, tegid Hollandi spetsialistid kindlaks, et lekke allikas on Venemaal, vahenda Independent.

Hollandi terviseinstituut andis reedel teada, et radioaktiivsed isotoobid on kunstlikud ja need viitavad kütuseelemendi rikkele tuumajaamas.

Venemaa tuumaenergia operaator Rosenergoatom aga lükkas selle info ümber, väites, et riigi loodeosas asuvad kaks tuumajaama töötavad korralikult. Vene uudisteagentuur TASS andis teada, et Peterburi ja Murmanski jaamad töötavad tõrgeteta. Jaamade radiatsioonitasemed pole juunikuus tõusnud, teatas Rosenergoatomi esindaja.

Tuvastatud radiatsioonitasemed pole ohtlikud inimestele ega keskkonnale. Venemaa on üks maailma suurimaid tuumaenergia kasutajaid, Venemaal on 10 tegutsevat tuumajaama, lisaks on mitmed rajamisel. Lisaks ehitavad Vene spetsialistid tuumajaamu Türki, Indiasse ja Iraani.

Radiation level increase in northern Europe may ’indicate damage’ to nuclear power plant in Russia

Low levels of radiation spotted in northern Europe may have come from a malfunctioning nuclear power plant in western Russia. Nuclear safety officials from Finland, Norway and Sweden have all announced earlier this week they have detected increased radioactive isotopes across Scandinavia and in some Arctic regions.

Kommentaarid
(Külastatud 2,614 korda, 1 külastust täna)