Hinnavõrdlus näitab, et ravimid on Soomes mitu korda kallimad kui Eestis

Hinnavõrdlus näitab, et paljud levinud ravimid on Soomes mitu korda kallimad kui Eestis. Soomlased ostavad ravimeid Eesti apteekidest üllatavalt vähe, kui arvestada, kui palju õnnestub Eestist ostes raha kokku hoida.

Ravimite odavus on Eestis üllatav, sest paljud muud hinnad on Eestis jõudnud Soome tasemele. Hind sõltub sissetulekutest ja kuivõrd ravimite peamised tarbijad on pensionärid, siis on Eesti madalamad hinnad arusasadavad, kui arvestada, et pension on Eestis jätkuvalt alla 500 euro ehk ligi 3 korda madalam kui Soomes, vahendab Iltalehti.

Riik kompenseerib ravimi hinda eri moel Soomes ja Eestis. Seetõttu tuleb Eestist ravimeid ostes järgida, et sel puhul oleks Kela hüvitis sama kui Soomest ostes. Kui klient saab ravimi eest hüvitist Soomes, on õigus saada hüvitist ka Eestist ostes. Kui ravim on Eestis odavam kui Soomes, siis maksab Kela hüvitist Eesti hinnast lähtuvalt. Kui aga ravim on Eestis kallim kui Soomes, siis maksab Kela hüvitist Soome ehk odavaima hinna alusel. Seega tuleb ravimeid Eestist ostes olla tähelepanelik.

Eestis apteegist ostes ei saa soomlane otse toetust, vaid ravim tuleb välja osta ja taotleda hiljem Kela käest hüvitist. Soomes saab soodustuse otse apteegis.

Alates eelmisest aastast saavad soomlased osta Eesti apteegist ravimeid ka digiretseptiga, kui andmed on sisestatud veebiteenusesse Omakanta. Paberil retseptiga on soomlased saanud Eestist ravimeid osta juba varem.

Kela andmetel kasutasid soomlased eelmisel, 2019. aastal Eestist ravimite ostmist ligi 7000 korral, ehk 600-700 korda kuus. Digiretsepti kõrval kasutatakse paberil retsepti, aga seda üha vähem. Soomlaste ostud Eestist on aga üllatavalt väiksed, kui arvestada, et kokku väljastati Soomes eelmisel aastal 69 miljonit retsepti. Soomlased teevad Eestisse aastas ligi 2 miljonit reisi.

Eestis on rahvaarvu arvestades küllalt palju apteeke, ligi 500. Tallinnas on apteegid iga nurga peal, sama lugu onn Tartus ja Pärnus. Eestis tasub arvestada, et mõned apteegid on väiksed ja seal ei pruugi olla kõiki ravimeid.

Kuigi ravimid on Eestis odavamad kui Soomes, pole apteegiäri Eestis nii tasuv kui Soomes. Näiteks Soome taustaga Ülikooli Apteegi 13 apteeki müüdi 2018. aastal Euroapteegile.

Eesti ja Soome ravimite hinnavõrdlus näitab, et mitmed reuma- ja vähiravimid on Eestis mitu korda odavamad kui Soomes ning Eestist ostes saab säästa sadu või isegi tuhandeid eurosid. Teisalt mõned muud ravimid, näiteks insuliinipreparaadid võivad Eestis olla kallimad kui Soomes.

Katso Suomi-Viro-hintavertailu 30 suosituimmasta lääkkeestä – tarjolla hurjia säästöjä!

Suomalaiset ostavat Virosta reseptilääkkeitä ällistyttävän vähän kun ottaa huomioon, miten paljon edullisempia monet lääkkeet ovat virolaisapteekeissa. Edes sähköisen reseptin käyttöönotto viime vuonna ei aiheuttanut suomalaisryntäystä Viron apteekkeihin. Säästäisikö, jos lääkeostokset tekisikin Tallinnan-loman aikana Virosta? Moni on tottunut hakemaan Virosta Suomea edullisempaa alkoholia, mutta selvitimme, voiko lääkkeitä ostamalla säästää.

Kommentaarid
(Külastatud 540 korda, 1 külastust täna)