Hea teada: igasugust sõiduauto haagist ei saagi vedada B-kategooria loaga

Autojuhid on tavaliselt arvamusel, et B-kategooria loaga saab sõita ükskõik millise sõiduauto või kaubikuga ning vedada järel ükskõik millist sõiduauto haagist. Tegelikkuses see nii pole.

B-kategooria loaga saab vedada vaid O1 klassi kerghaagist, mille täismass on kuni 825 kg, sellest sildadele rakenduv mass 750 kg. Ülejäänud 75 kg rakendub haagise konksule. Samuti tuleb jälgida, et vedava sõiduki ja käru mass ei ületaks 3500 kg, vahendab Ilta-Sanomat.

See tähendab, et suurema džiibi või kaubikuga, mille mass küünib 3000 kiloni ei tohi B-kategooria juhiloaga vedada 825 kg täismassiga järelkäru, isegi kui see käru on tühi.

Haagiste teema on tõusnud päevakorda seoses asjaoluga, et juuni algul Soomes jõustunud uue liiklusseadusega võib sõiduauto või kaubiku järel veetava O1 klassi kerghaagisega sõita maanteel kuni 100 km/h, kui vastav kiirus on teel lubatud.

Täpsema info kasutatava käru maksimaalse lubatud kaalu kohta saab teada auto registriandmetest. Lisaks on oluline vaadata järgi, kui suur on lubatud koormus auto veokonksule. Selle saab teada sõiduki tehnilistest andmetest või konksu valmistajalt. Konksu ei tohi koormata lubatust enam.

B-kategooria juhiloaga saab vedada haagist, kui tegemist on B-kategooria sõiduki ning haagisega täismassiga kuni 750 kg. B-kategooria lubab vedada käru, mis on on raskem kui 750 kg, kui vedava sõiduki ja käru mass ei ületa 3500 kg.

Sõiduõiguse määrab ära sõiduki registriandmetes toodud täismass. Kui haagise suurimaks lubatud täismassiks on märgitud 825 kg, siis tohib B-kategooria loaga sellist O1 klassi käru vedada vaid siis, kui sõiduki ja käru mass ei ületa 3500 kg. See piir läheb aga kergesti üle, kui vedav sõiduk on suur džiip või kaubik.

Kui aga haagise lubatud suurim täismass on 750 kg, võib seda B-kategooria juhiloaga vedada sõidukiga, mille suurim lubatud mass on 3500 kg. Seega võib kogumass olla sellisel juhul 4250 kg. Sõiduõiguse puhul ei mängi rolli, kas haagis on tühi või täis.

Soome autoliidule on selle asja kohta tulnud palju päringuid. Tavaliselt läheb inimestel segamini sõiduki klassi järgne mass ja täismass. Osa juhte leiab, et B-kategooria loaga võib vedada ükskõik millist O1 klassi käru ükskõik millise sõiduauto või kaubikuga. Kui on vaja vedada 825 kg täismassiga käru sõidukiga, mille mass koos käruga on üle 3500 kg, siis tuleb taotleda B/96- või BE-kategooria juhiluba.

Osaa tavallisista kevytperäkärry-yhdistelmistä ei saa vetää B-kortilla edes tyhjänä – “tullut paljon tiedusteluja asiaan liittyen”

Autoliiton mukaan kevytperävaunujen ajokorttivaatimuksista liikkuu käyttäjien keskuudessa nyt paljon epätietoisuutta ja vääriä uskomuksia. Osalle yllätyksenä tulee muun muassa se, että B-luokan ajokortti ei riitäkään kaikkien henkilö- tai pakettiauto ja kevytperäkärry-yhdistelmien vetämiseen. Kesäkuun alusta alkaen eli uuden tieliikennelain myötä luokittelumassaltaan korkeintaan 750 kg:n painoisten perävaunujen suurin sallittu nopeus henkilö- tai pakettiautolla vedettäessä on ollut 100 km/h tiekohtaisen rajoituksen salliessa.

Kommentaarid
(Külastatud 2,953 korda, 1 külastust täna)