Euroopa Liit soovib, et sisepiirid avatakse 15. juunil ja välispiir 1. juulil, aga Soome on vastu

Euroopa Liit soovib, et liidu-sisesed nn sisepiirid avataks juuni keskel ja ELi välispiir juuni lõpus, aga Soome on sellele vastu.

Soome pole veel piirikontrolli ja karantiinide jätkumise kohta otsust teinud, see tehakse järgmisel nädalal, ütles siseminister Maria Ohisalo, kes osales täna reedel ELi siseministrite videokohtumisel, vahendab Helsingin Sanomat.

Euroopa Komisjon ja siseasjade eest vastutav volinik Ylva Johansson tahavad sisepiirid avada juuni keskpaigas ja välispiiri 1. juuliks. Ohisalo sõnul peavad Soome ja veel mitmed liikmesmaad välispiiri avamist liiga varajaseks. Välispiir on ka Soome ja Venemaa piir. Ohisalo väitel on Soome seisukoht, et välispiiri avamine 1. juulil on liiga varajane. Piir tuleks avada järk-järgult lähtuvalt riikide nakatumise olukorrast.

Vaatamata sellele, et mõned ELi riigid on teatanud juba piiride avamisest, teeb Soome seda lähtuvalt Euroopa Komisjoni soovitustest, mille kohaselt avatakse kõigepealt sisepiirid nende riikidega, kus haiguse olukord on sarnane.

Soome arutab otsuseid ka naabermaadega. Soomlased pääsevad vabalt Eestisse, aga Rootsiga on raskem sealse suurema nakkusohu tõttu. Soome uued piiriületuse ja karantiini otsused tehakse alates 15. juunist. Ohisalo väitel tõenäoliselt selleks ajaks kõigi riikidega sisepiire ei avata.

Praegu on Soomes välismaalt tulijatele karantiininõue vaid soovituslik. Ametlikku karantiini saab suunata vaid nakkushaiguste arst.

Eurovolinik Johansson ütles, et ELis ollakse väga lähedal piirikontrolli kaotamisele. Tema väitel on aeg piirid avada. Epideemia olukord paraneb ja inimesed on harjunud uute nõuetega nagu distantsi hoidmine. Täna reedel teatas piiri avamisest Saksa ja Austriaga näiteks Tšehhi. Slovakkiaga avati piir juba eile neljapäeval. Itaalia on samuti avanud piiri ELi kodanikele. Belgia avab ELi kodanikele piiri alates 15. juunist. Saksa avab piiri samuti 15. juunil. Prantsusmaa-Saksa piir avatakse 15. juunil. Hispaania avab piirid juulikuu alguses.

Rajoitukset | Ministeri Ohisalo: 1. heinäkuuta on liian varhaista ulkorajan avaamiseen – Joukko EU-maita avaa sisärajoja kesäkuun puolivälissä, Suomi ei tehnyt päätöstä

Suuri määrä Euroopan unionin jäsenmaista aikoo avata sisärajojaan 15. kesäkuuta alkaen. Samalla maat luopuvat karanteenivaatimuksistaan. Suomi ei ole vielä tehnyt päätöstä omien rajatarkastusten ja karanteenin jatkumisesta. Päätös tehdään sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan ensi viikolla. Ohisalo osallistui perjantaina EU- ja Schengen-maiden sisäministerien videokokoukseen, jonka tarkoituksena oli koordinoida maiden osittain sekavaakin rajapolitiikkaa.

Kommentaarid
(Külastatud 2,362 korda, 1 külastust täna)