Ettevaatust: Soome S-Panga nimel saadetakse koroonaga seotud petukirju

Koroonaviirust kasutatakse ära S-Panga nimel saadetud petukirjades, millega tahetakse saada teada inimeste pangakoode ja muud infot.

Varem on petukirjades viidatud Euroopa Liidu andmekaitse-eeskirjade muutumisele või paroolikalkulaatorite vahetusele, nüüd aga kasutatakse ära koroonaviiruse mõju, vahendab Iltalehti.

Petukirjas antakse teada, et seoses koroonaviirusega tehakse panga süsteemides uuendusi, mille tõttu on vaja üle vaadata oma kontaktandmed. Kui klient seda ei tee, siis ähvardatakse 10 päeva jooksul konto sulgemisega. Kirja lõpus on link libapangaküljele.

Kirja puhul on märkimisväärne, et see on kirjutatud heas soome keeles ja kirja saajasse suhtutakse lugupidavalt. Kui kirja kiiresti lugeda, siis võib pettuse õnge langeda, kuigi tähelepanelikumal uurimisel võib leida puudusi.

Nii on kirja puhul märgitud selle saatjaks küll S-Pank, aga saatja aadress on hoopis midagi muud. Saatja aadressis sisaldub „iran-ebay”. Lisaks on kirjale alla kirjutatud lihtsalt S-Pank, mitte mingit muud infot.

S-Pangast öeldi, et sellistes kirjades leiduvaid linke ei tohiks avada. Samuti antakse pangast teada, et pank ei küsi kunagi pangakoode ega muid andmeid e-posti ega telefoni teel. Kui aga klient on kogemata petukirjale vastanud ja mingeid andmeid edastanud, siis tuleks võtta pangaga ühendust, et muuta pangakoodid ja sulgeda pangakaardid.

Pank palub klientidel saata infot petukirjade kohta. Pank palub saata kliendil kirjast kuvatõmmis aadressile turvallisuus(at)s-pankki.fi. Pärast seda tuleks kiri kustuda ilma selles olevaid linke avamata. Tasub arvestada, et pank sellele aadressile saadetud kirjadele ei vasta.

S-Pankin nimissä liikkuu nyt törkeitä huijausviestejä

Koronavirusta käytetään hyväksi S-Pankin nimissä leviteltävästä huijausviestistä. S-Pankin nimissä on lähetelty useaan otteeseen huijausviestejä, joilla yritetään kalastella ihmisten pankkitunnuksia sekä muita henkilökohtaisia tietoja. Aiemmin huijausviesteissä on saatettu viitata EU:n tietosuojauudistukseen tai tunnuslukulaitteiden vaihtumiseen, mutta nyt huijarit käyttävät hyväkseen härskisti koronaviruksen vaikutuksia. Huijausviestissä väitetään, että koronaviruksen puhkeamisen vuoksi pankkipalveluissa on tehtävä päivityksiä, minkä vuoksi vastaanottajan on päivitettävä yhteystietonsa.

Kommentaarid
(Külastatud 328 korda, 1 külastust täna)