Ema tahtis Soomes sõita autoga rekkale sisse, pandi pikaks ajaks vangi

Soomes mõisteti pikk vanglakaristus emale, kes tahtis sõita autoga vastu tulnud rekkale sisse. Autos oli 3-aastane laps, kes õnneks ei saanud vigastusi. Hullemast hoidis ära rekkajuht, kel õnnestus kõrvale põigata.

Uimastavaid ravimeid ja alkoholi tarvitanud Vantaa naine juhtis sõiduauto Loviisas vastu haagisega rekkat. Rekkajuhi kiire tegutsemine hoidis ära hullema. Naisele mõisteti lapse tapmise katse eest viie aasta pikkune vanglakaristus, vahendab Iltalehti.

Neljapäeval tehtud otsusega pikendas ringkonnakohus praegu 35-aastasele naisele varem mõistetud karistust. Ida-Uusimaa kohus oli naisele mõistnud joobes juhtimise, liikluse ohustamise ja lapse tapmise katse eest 4 aasta pikkuse reaalse vanglakaristuse.

Ringkonnakohus pidas naise tahtlust last tappa suuremaks kui madalama astme kohus. Kohtu hinnangul näitas tahtlust asjaolu, et naine juhtis sõiduauto veokile otse sisse. Madalama astme kohus pidas ema tahet last tappa „küllalt tõenäoliseks”.

Juhtum oli Soome lõunaosas Loviisas 6. maanteel 2017. aasta sügisel. Vantaal elav naine oli toomas last Soome kaguosast isa juurest nädalalõpukohtumiselt enda juurde. Laps istus auto tagaistmel turvatoolis, ehk siis nõuete kohaselt. Sõidu ajal tarvitas naine aga uimastavaid ravimeid (Tramal Retard ja Sirdalud) ning viina. Maantee kitsamas kohas juhtis ta auto vastassuunavööndisse otse ette vastu tulnud rekkale.

Rekkajuhi oskuslik käitumine hoidis ära laupkokkupõrke ja sellega ka lapse surma. Rekkajuht hoidis tee paremasse serva nii palju kui võimalik. Ta sõitis autoga vastu teepiiret.

35-aastase naise juhitud Ford Mondeo sõitis vastu veoki vasemat nurka ja külge. Pärast seda sõitis naise auto vastu rekka taga sõitnud lastega pere sõiduauto külge. Kõik sõidukid said kannatada. Lastega pere vanemad said kergelt vigastada. Autos olnud mõne kuu vanune imik vigastada ei saanud. Ema ega poeg vigastada ei saanud.

Isa jutu järgi ei mäleta poeg juhtunust muud, kui et rekka sõitis ema autole otsa. Lapse vanemad olid läinud lahku aasta enne juhtunut. Lahutust taotles naine. Ta kolis Vantaale, kust leidis oma haridusele vastava töö. Pärast lahutust sai ema lapse hooldusõiguse, aga isa kohtumisõiguse lapsega.

Pooltel olid tülid nii seoses kohtumisõiguse kui muude asjadega. Mees leidis endale uue elukaaslase, kes osales lapse üleandmiste juures. Kohtus tunnistas naine joobes juhtimist, aga eitas liikluse ohustamist ja lapse tapmise katset. Naise väitel polnud tal mingit põhjust tappa poega, kes elas suurema osa ajast tema juures.

Süüaluse väitel oli tegemist õnnetusega, mis tulenes ravimite võtmisest. Ta ei olnud aru saanud, kuhu auto sõitis. Lisaks oli tema sõiduvõimet mõjutanud varasem jalgrattaõnnetus. Joovastavate ainete tarvitamise põhjust ei osanud naine öelda. Ta ütles, et poleks pidanud neid aineid tarvitama.

Ringkonnakohtu otsusega peab naine maksma pojale hüvitist 5500 eurot. Varem oli kohus lükanud hüvitise nõude tagasi. Aasta tagasi mõistis Ida-Uusimaa kohus naiselt välja 10 905 eurot kindlustusseltsile OP Vakuutus Osakeyhtiö, et hüvitada eri osaspooltele välja makstud hüvitised.

“Eihän tuo rekka tule päälle” – Ammattiautoilijan reagointi pelasti pikkupojan, äiti tuomittiin lapsensa tapon yrityksestä

Helsingin hovioikeus on antanut tuomionsa tapauksessa, jossa huumaavia lääkkeitä sekä alkoholia nauttinut vantaalaisnainen ohjasi henkilöauton päin rekkaa Loviisassa. Rekan kuljettajan esimerkillinen toiminta esti kuolonkolarin. Autossa istunut pikkupoika ei saanut fyysisiä vammoja. Sitä vastoin hänen äitinsä on saanut pitkän vankeustuomion tapon yrityksestä. Torstaina antamallaan ratkaisulla Helsingin hovioikeus kiristi nykyään 35-vuotiaan naisen rangaistusta yhdellä vuodella käräjäoikeuden tuomiosta.

Kommentaarid
(Külastatud 2,282 korda, 1 külastust täna)