Värske Yle poliituuring: sotsid tõusid kõige ette, põsisloomlased kukkusid kolmandaks

Värskest Soome Yle erakondade toetusuuringust tuleb välja, et sotsid on rebinud teistest ette, samas kui senine liider põlissoomlased kukkus kolmandaks.

Uuringust tuleb ühtlasi välja, et valitsuserakondadest tõusevad sotsid, ülejäänud valitsuserakonnad keskerakond, rohelised ja vasakpoolsed kukuvad.

Sotside toetus kerkis 14. aprillist kuni 5. maini läbi viidud küsitluse käigus 2,5 protsendipunkti võrra 22,1 protsendini. Opositsioonierakonna Kokoomus toetus kerkis 0,6 protsendipunkti võrra 18,2 protsendini ja põlissoomlaste toetus kukkus 2,1 protsendipunkti võrra 17,9 protsendini.

Keskerakonna toetus kukkus 0,2 protsendipunkti võrra 12,2 protsendini, roheliste toetus kukkus 0,6 protsendipunkti võrra 11,4 protsendini ja vasakpoolsete toetus kukkus 0,2 protsendipunkti võrra 11,4 protsendini.

Viimase poole aasta jooksul on sotside toetus tõusnud 9 protsendipunkti võrra ja sellist tõusu pole Soomes viimaste aastakümnete jooksul nähtud. Sotside toetus on praegu üle 4 protsendipunkti võrra kõrgem kui see oli aasta tagasi toimunud parlamendivalimiste ajal.

Sotside kiire tõus näitab, et soome rahvas on nõus sotside esimehe Sanna Marini juhitud valitsuse koroonameetmetega. Tegemist on rahvusvahelise nähtusega, kus valitsusparteide toetus koroonakriisi ajal tõuseb. See tuleb asjaolust, et rahvas loodab kriisi ajal rohkem valitsusele.

Ylen kannatusmittaus: SDP veti kaulan muihin, nousu poikkeuksellinen – perussuomalaiset romahti kokoomuksen taakse

Pääministeripuolue SDP:hen siirtyy yhä selvemmin kannattajia muista punavihreistä hallituspuoleista. Suosituimpien puolueiden järjestys on mennyt koronakriisin aikana uusiksi, kertoo Ylen kannatusmittaus. Suomen suosituimmaksi puolueeksi nousi pääministeripuolue SDP, ja ykköspaikkaa pitäneet perussuomalaiset putosivat kolmanneksi. SDP:n kannatus on kohonnut koronakriisin aikana viitisen prosenttiyksikköä, sillä tuoreimmassa mittauksessa nousu oli 2,5 prosenttiyksikköä ja edellisessä kolme.

Kommentaarid
(Külastatud 109 korda, 1 külastust täna)