Teadlane hoiatab: koroona põdemise raskus sõltub sellest, kui suur oli nakatumisel viiruse kogus

Inglismaa Bristoli ülikooli teadlane Lucy Yardley hoiatab uuringutele tuginedes, et koroonaviiruse haiguse põdemise raskus sõltub sellest, kui suur kogus viirust nakatumisel saadi.

See seletab asjaolu, miks on koroonaga raskelt haigestunud ja isegi surnud paljud meedikud, kes haigetega vahetult kokku puutuvad. Mingil põhjusel oleneb viiruse esmasest kogusest see, kui raskelt inimene haigestub, vahendab Daily Mail.

Suur viiruse kogus võib ühtlasi üle koormata inimese immuunsüsteemi. See tähendab, et inimesed, kes on nakatunud pelgalt ukselingi katsumisest, põevad haiguse läbi kergemini kui need, kes hingavad vahetult sisse haige inimese köha.

Tervisepsühholoogia professor Yardley hoiatab, et viirus võib olla surmav nende jaoks, kes koroonahaigeid kodus põetavad. Samuti on oht saada suur kogus viirust näiteks haigelt töökaaslaselt.

Professor Yardley ütles täna BBC Radio 4 saates Today, et paljud uuringud näitavad seda, et mida rohkem viirust korraga saadakse, seda raskem on haigestumine. Seetõttu on haiglates ja hooldekodudes oluline kasutada kaitsevahendeid.

Professor märgib, et tänaval kellestki möödumine pole koroona suhtes niivõrd ohtlik kui see, kui kellegagi pikalt koos olla.

Suurema koguse viiruse ohtlikkus võib tulla sellest, et inimese immuunsüsteem ei suuda korraga suure kogusega toime tulla. Väiksema kogusega on immuunsüsteemil lihtsam. Väikeste kogustega nakatumine võib olla ka põhjus, miks paljud inimesed põevad haigust kergemalt, nii et isegi tähele ei pane, aga nõnda levitatakse eneselegi teadmata haigust edasi. See muudab koroonaviiruse eriti ohtlikuks.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8291955/AMOUNT-coronavirus-infected-decides-severe-illness-SAGE-scientist-warns.html

Kommentaarid
(Külastatud 891 korda, 1 külastust täna)