Soomlaste poolehoid Euroopa Liidule pööras järsult langusse

Kui soomlased on muidu olnud Euroopa Liidu suhtes poolehoidvad, siis nüüd on see pööranud langusse. Värske uuringu kohaselt suhtub Euroopa Liitu poolehoidvalt vaid 53 protsenti soomlastest ja 20 protsenti suhtub negatiivselt.

Enne seda kasvas soomlaste poolehoid Euroopa Liidule järjest 5 aastat ja oli eelmisel sügisel 60 protsenti, vahendab Helsingin Sanomat.

Poolehoiu langust põhjendatakse koroonakriisiga, kus Euroopa Liidu maad sulgesid piirid ja rabasid teineteise eest kaitsevahendeid. Mõjutavad ka majanduse langus ja Soome eesistumise lõppemine.

Viimase 23 aasta jooksul oli Soomes toetus Euroopa Liidule madalaim 2006. aastal, mil see oli vaid 35 protsenti. 2010ndatel aastatel on suhtumine Euroopa Liit olnud valdavalt positiivne.

Uuring põhineb 2060 soomlase vastustel majandusuuringute küsitlusele. Uuringu veamarginaal on 2-3 protsenti mõlemas suunas. Küsitlus viidi läbi vahemikus 26. märtsist kuni 3. aprillini ja vastajad olid vanuses 18-70 eluaastat.

Asenteet | Suomalaisten suhtautuminen EU:hun muuttunut selvästi kielteisemmäksi

Suomalaisten EU-myönteisyys on notkahtanut selvästi alaspäin. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suomalaisista 53 prosenttia suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti ja 20 prosenttia kielteisesti. Viime syksyyn verrattuna EU-myönteisyys on pudonnut seitsemän prosenttiyksikköä. Tätä ennen suomalaisten EU-myönteisyys oli kasvanut viiden viime vuoden ajan. Evan tutkimuspäällikön Ilkka Haaviston mukaan muutosta voi selittää koronakriisi.

Kommentaarid
(Külastatud 489 korda, 1 külastust täna)