Soomlased kulutavad turistidena välismaal aastas 5 miljardit eurot – see raha tahetakse koju jätta

Üks põhjusi, miks Soomes välisturismi ei soodustata on asjaolu, et soomlased viivas aastas turistidena välismaale 5 miljardit eurot ja see raha tahetakse praegu kriisi ajal kodumaale jätta. Välisturistide poolt Soome toodav summa on palju väiksem.

Soome enda hotellid on praegu tühjad, sest ära on jäänud välisturistid ning kodumaised ärireisijad. Turism on ära jäänud ka teistpidi, kuna soomlased välismaale ei kipu, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome majanduse seisukohalt pole aga praegune olukord üldse hull, sest turistidena viisid soomlased varem välismaale palju enam raha kui välismaalt turismiga sisse tuli. Möödunud aastal viisid soomlased turistidena välismaale 5 miljardit eurot ehk 1000 eurot iga inimese kohta. Välismaalased tõid Soome turistidena sisse ainult 3 miljardit eurot. Soome turismibilanss on seega 2 miljardi euroga negatiivne.

Kui turism mõlemalt poolt seisab, jääb Soome seega 2 miljardit eurot rohkem raha kui tavaliselt. Kuigi summa tundub suur, pole sel majanduse kui terviku seisukohalt nii suurt tähendust. Kodumajapidamised kasutasid 2018. aastal kokku 124,2 miljardit eurot. Sellest teenuste peale kulus 67,8 miljardit. Sellest summast 2 miljardit on vaid 3 protsenti.

Küll aga oleks Soome enda turismisektorile suur tähendus, kui muidu välismaale viidud 5 miljardit kulutatakse kodumaal. Kokku kulutasid soomlased eelmisel aastal siseturismi peale 15,7 miljardit eurot. Kui sellele lisada 5 miljardit, teeb see kasvuks 30 protsenti.

Turismisektor moodustab 2,4 protsenti Soome SKP-st ja seal töötab üle 140 000 inimese. Soome jäävat lisaväärtust arvestades on turismisektori roll sama suur kui metsatööstusel. Probleem võib olla aga selles, et kodu- ja välismaised turistid kasutavad erinevaid teenuseid. Koduturistid näiteks ei ööbi Helsingi lukshotellides. Lapimaal on välisturistide osakaal 50 protsenti, aga kõige kallimaid teenuseid kasutavad pea eranditult välisturistid. Virmaliste-iglusid ja motokelgu- või põhjapõdra-safarisid kasutavad ainult välisturistid. Soomlased elavad Lapimaal suvilates, suusatavad ja käivad ehk väljas söömas, aga muid teenuseid eriti ei kasutata. Paljud soomlased peavad Lapimaa hindu kõrgeteks, kuna nad on harjunud välismaa turismisihtkohtade madalate hindadega. Samas tasub mõelda ka sellele, et Soome ettevõtted maksavad riigile makse.

Käesoleval suvel, mil soomlasi välismaale ei lasta, loodetakse kodumaise turismi kasvu. Paljudes peredes juba peetakse plaani, kuidas suvi Soomes veeta. Soomes võiks isegi luksust nautida, kuna välismaal seda tehakse. Lootust annab see, et kodumaine turism hakkas muutuma populaarsemaks juba paar aastat enne koroonakriisi. Nüüd võiks see veelgi kasvada.

Kodumaine turism vajab aga teenuseid. Kui piirangud on liiga karmid, siis ei saa paljusid teenuseid pakkuda. Näiteks restoranides ei võimalda 50-protsendiline piirang korralikult tegutseda, aga 75 protsenti juba võimaldaks.

Soomlaste reisid välismaale on kasvanud 2000ndate aastate algusest. Välismaal kasutatud raha on 20 aastaga enam kui kahekordistunud. See annab tunnistust elatustaseme tõusust. Soomlased reisivad kõige enam Euroopas. Soomlased on Euroopas seejuures ühed kõige suuremad reisijad. Eurooplased kulutavad Soomes palju vähem raha kui soomlased Euroopas.

HS-analyysi | Suomalaismatkailijat vievät ulkomaille viisi miljardia euroa vuodessa – Entä jos se käytettäisiinkin kotimaassa?

Suomen matkailuala on helisemässä, kun virusepidemia on pysäyttänyt ulkomaisten turistien virran Suomeen ja myös kotimaisen kokousmatkailun. “Pääkaupunkiseudun hotelleissa yli puolet yöpymisistä tulee ulkomaisilta asiakkailta. Iso osa yöpyjistä on myös kotimaisia liikematkustajia”, matkailu- ja ravintola-alaa edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo. Matkailu on loppunut myös toiseen suuntaan. Suomalaiset eivät tee nyt lomamatkoja ulkomaille.

Kommentaarid
(Külastatud 227 korda, 1 külastust täna)