Soomlanna tuli Tenerifelt autoga tagasi Soome – Rootsis ei uskunud oma silmi

Soomlanna Sanna oli istunud Tenerifel koos abikaasaga juba 50 päeva kitsukeses korteris, kui otsustas Soome naasta. Sõit autoga läbi Euroopa tundus esialgu võimatu, aga see sai teoks.

Kui Hispaanias kuulutati 15. märtsil seoses koroonaviirusega välja eriolukord, otsustas soomlanna jääda Tenerifele elama. Viis aastat puhkusesaarel giidina töötanud naise töö lõppes päevapealt ja ainus võimalus oli elada koos mehega kitsastes karantiini tingimustes, vahendab MTV.

Koos mehega istuti niimoodi 50 päeva kitsas korteris, vahepeal tehti kõhulihaste harjutusi ning käidi poes ja apteegis. Autoga liikumine oli raskendatud, kuna igal pool nõuti dokumente. Minimaalne trahv oli 600 eurot ja maksimaalne 10 400 eurot. Hispaanias olemine muutus üha vaevalisemaks.

Väljas ei saanud üldse liikuda ja poes käies tuli näidata tšekk ette. Teleuudistes räägiti sellest, kuidas kodus olles hakkama saada. Soomlanna lootis kõigele vaatamata, et olukord läheb paremaks. Positiivseid uudiseid aga ei tulnud. Elu Hispaanias muutus võimatuks.

Algul räägiti Hispaanias, et karantiin kestab lühikest aega. See aga muudkui pikenes. Kuivõrd suveks oli plaanis Soome naasta, siis hakati selles suunas mõtlema. Maikuu algul hakkas naine koos mehega pidama plaani Soome naasmiseks. Ta oli kuulnud soomlastest, kes sõitsid kodumaale autoga läbi Euroopa.

Oli teada, et reis läbi Euroopa ei saa kerge olema, aga see oli proovimist väärt. Oleks võinud sõita lennukiga, aga lende muudkui tühistati lühikese etteteatamisajaga. Võimalusi palju ei olnud. Naisel oli sügisel soetatud sõiduauto, mida koroona tõttu ei saanud maha müüa. Arutati, et soomlased on sõitnud autodega tagasi Soome, miks ei võiks seda teha. Pärast nädalast arutamist pakiti asjad, osteti praamipilet Tenerifelt mandri-Hispaaniasse ja reis võis alata.

Pärast 36-tunnist praamisõitu said Lõuna- ja Kesk-Euroopa teed Sannale tuttavaks. Nad sõitsid läbi Hispaania, Prantsusmaa, Luksemburgi ja Saksamaa. Päevad kulusid sõites või ööbides karantiinihotellides. Esialgu oli plaan sõita Taani, kust taheti edasi liikuda Rootsi. Siis aga selgus, et parim variant on sõita Saksamaal Travemündesse ja sealt Finnlines’i laevaga Malmösse.

Rootsi jõudes sai soomlanna nagu puuga pähe. Olukord oli võrreldes Hispaaniaga vastupidine. See oli nagu kultuurišokk. Rootsis oli kõik avatud ja tänavad inimesi täis, kui Hispaanias olid tänavatel vaid ametnikud ja sõjaväelased, kes kuulutasid hommikust õhtuni, kuidas tuleb kodus püsida. Malmöst sõideti läbi Rootsi Haaparantasse ja seal ületati piir Soome. Piiri peal küsitles tulijaid Soome toll.

Piiri peal vaadati Hispaania numbrit ja küsiti, et kust teie siis tulete. Öeldi, et Tenerifelt. Selle peale vangutati pead. Piiril küsiti, et mis on reisi eesmärk. Selle peale vastati, et koju jõudmine. Sanna rootslasest mees ütles, et „saun ja õlu”. Selle peale ütlesid politseinikud, et tulijad on selle kuhjaga ära teeninud. Kokkuvõttes on Sanna väga rahul, et tulema sai. Soomes on imeline, inimesed saavad ringi käia ja poed on avatud. Soomes on hoopis teine olukord.

Kommentaarid
(Külastatud 6,588 korda, 1 külastust täna)