Soomes püsib ehituses olukord hea, aga hõivatute arv võib aastaga 10 protsenti väheneda

Soome keskkonnaministeerium andis teada, et ehituturg püsib Soomes tugev, aga uute arenduste vähenemisega võib ehituses hõivatute arv 10 protsenti väheneda.

Lähima aasta jooksul aga prognoositakse koroonakriisiga seoses eluasemete ehitamise vähenemist. Ehitust hoiavad käigus veel pooleliolevad, enne kriisi alustatud projektid ja praegu on tööd piisavalt. Tööjõudu on samuti piisavalt, sest välismaalastest töötajad jäid piiride sulgemise ajal Soome ning tööjõuga probleeme pole tänu Eesti ja Soome vahel võimaldatud tööjõu liikumisele.

Ehitusobjektidel pole praeguse seisuga olnud eriti koroonaga nakatumisi ning neid hoitakse ära vastava töökorralduse ning juhistega. Ehituse järelvalvet on tehtud kaugtööna.

Eluasemeturul on koroonakriis toonud kaasa tehingute arvu 30-50-potsendilise vähenemise aprillikuus võrreldes eelmise aastaga. Nõudlus uusarenduste järele on aga püsinud tugev. Eluaseme hinnad pole märkimisväärselt muutunud. Üürikorterite pakkumine on suurenenud ja see kasv jätkub.

Ehitusturu maht väheneb käesoleval aastal 5,5 protsenti ja järgmisel aastal 3 protsenti. Kui sügisel uued projektid ei käivitu, võib langus olla veelgi suurem. Suurimat kukkumist oodatakse ehituses 2021. aastal.

Uute elamuehitusprojektide arv langes teises kvartalis 25 protsenti võrreldes aasta algusega. Uute korterite ehitamine langeb 2019. aastal ligi 39 000 korteri pealt ligi 28 000-30 000 korterini aastal 2020.  Remonditööde maht püsib samal tasemel või veidi kasvab.

Ehituse tööhõive langeb koos ehitusmahu langusega, aastatel 2020-2021 koguni 20 000 töötaja võrra. Ehituses töötab otseselt ligi 200 000 inimest ja terves ehitusega seotud valdkonnas ligi 500 000 inimest. Ehituse hinnaindeks langeb käesoleval aastal 3 protsendi võrra. Aastal 2021 võib langus olla veelgi suurem.

Kommentaarid
(Külastatud 288 korda, 1 külastust täna)