Soomes on lastekaitse juhtumite arv kevade jooksul vähenenud ja see paneb muretsema

Soomes on koroonakriisi ajal lastekaitse juhtumite arv vähenenud ja muutust ei toonud ka koolide avamine. Tavaliselt tehakse enamus lastekaitse teadetest koolides ja lasteaedades.

Soomes seoses koolide avamisega aga juhtumeid juurde ei tulnud. Suurematest keskustest oli märgata tõusu vaid Tamperes. Samas oli kevade jooksul enne seda lastekaitse teadete arv järsult vähenenud. Turus oli langus aprillis 25 protsenti ja Espoos üle 30 protsendi võrreldes eelmise aastaga, vahendab Yle.

Helsingis on olnud maikuu jooksul erakordselt vähe lastekaitse teateid. Tavaliselt on maikuus tõus, kuna kooliaasta hakkab lõppema.

Helsingis on eriti vähenenud lastevastase vägivalla, laste psüühiliste probleemide, laste alkoholi tarbimise ja laste poolt toime pandud rikkumistega seotud juhtumid.

Kardetakse, et koroonakriisi tõttu on jäänud paljud lastekaitse juhtumid varju. Muidu on lastekaitse juhtumite arv kogu aeg kasvanud. Soome lastekaitse volinik Elina Pekkarinen ütles, et ilmselt on palju peidetud juhtumeid. Koroonakriisiga on vähenenud nõuandlate külastused ja kui probleemsed vanemad nõuandlates ei käi, siis ei tule ka laste probleemid välja.

Nüüd valmistutakse selleks, et suvel ja sügisel vajavad pered rohkem abi. Pekkarinen märgib, et lastega seotud probleemid on vaja tuvastada juba eos, et asjad ei läheks hullemaks.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut selvästi kevään aikana – lapsiasiavaltuutettu: “Meillä on paljon näkymätöntä hätää”

Koronatilanne on näkynyt lastensuojeluilmoitusten tyrehtymisenä. Koulujen avaaminen ei tuonut piikkiä ilmoituksiin. Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut kevään aikana selvästi koronatilanteen takia Suomen suurimmissa kaupungeissa. Koulujen siirtymisellä etäopetukseen oli suuri vaikutus ilmoitusten tyrehtymiseen, sillä suuri osa lastensuojeluilmoituksista tehdään tavallisesti kouluista ja päiväkodeista. Lähiopetuksen alkaminen uudelleen ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi näkynyt piikkinä lastensuojeluilmoituksissa.

Kommentaarid
(Külastatud 252 korda, 1 külastust täna)