Soomes on asutud hulkuvaid kasse hävitama

Soomes Pohjanmaal on tekitanud poleemikat Isokyrö linna määrus, mille kohaselt hakatakse püüdma ja hävitama hulkuvaid kasse.

Selle peale on ägestunud Soome loomakaitseühendused, kelle arvates tohib kasse toimetada ainult varjupaikadesse, mitte neid hävitada, vahendab MTV.

Soome seadused ei võimalda kodukasse vabalt pidada. Isokyrö puhul on tähelepanu äratanud sõnavalik. Määruses pole juttu metsikutest kassidest, vaid lihtsalt hulkuvatest kassidest. Selline sõnavalik on suunatud peamiselt kodukasside pidajate vastu, et kasse ei lastaks välja, vaid hoitaks kodus kinni.

Soome seaduste järgi on kodukass omaniku omand ja kasse ei tohi niisama tappa või vigastada. Seejuures kaitseb seadus kodukasse, aga mitte metsikuid kasse. Metsikuid kasse peetakse Soomes võõrliigiks ja neid võib hävitada.

Loomakaitsjad märgivad, et vabadusse pääsenud kodukassi on metsikust kassist võimatu eristada. Isokyrö puhul on probleemiks juba 17 aastat kestnud võitlus metsikute kassidega, millele on ka määruses viidatud. Metsikud kassipopulatsioonid on probleemiks üle terve Soome. Sellised populatsioonid tekivad siis, kui vabalt liikuvaid kasse ei lõigata ära ja nad saavad paljuneda.

Kasse lasevad ka inimesed vabadusse, eriti sügiseti, kuigi kassi hülgamine on seadusega karistatav. Hulkuvad kassid reostavad väljaheidetega avalikke kohti ning ründavad ja tapavad linde. Näiteks USA-s tapavad kassid rohkem linde kui autod, ehitised ja lennuliiklus kokku. Kasside tõttu on mitmed linnuliigid välja suremas.

Loomakaitsjate väitel tunnevad kassid end siseruumides hästi ja neid pole mingit põhjust välja lasta. Kass ei vaja loomakaitsjate väitel liikumist, kuigi mõned püüavad seda väita. Kodus pole vaja muretseda, et kass jääb auto alla või keegi kassile liiga teeb. Kui kassiga tahetakse jalutada, võib seda teha rihma otsas kinnises aias.

Kommentaarid
(Külastatud 1,606 korda, 1 külastust täna)