Soomes avatakse neljapäevast koolid, aga korraldus saab olema hoopis teistsugune kui varem

Pärast ligi kaks kuud kestnud kaugõpet naasevad Soomes põhikooli õpilased neljapäeval kooli. Koolikorraldus saab aga olema hoopis teistsugune kui varem.

Helsingis Tapulikaupunkis asuvas Maatulli koolis õpib 1-6. klassides 490 õpilast. Õpilased hajutatakse kahe koolinädala jooksul laiali ümber terve Tapulikaupunki, et vahed oleks piisavad. Selleks kasutatakse koguduste, noortekeskuste ja raamatukogude ruume ning mänguväljakuid. Väljas ollakse nii palju kui võimalik, vahendab Ilta-Sanomat.

Tunnid toimuvad kooli hoovis ja spordisaalis. Õpilased on väikestes gruppides, mis omavahel kokku ei puutu. Koolihoonel on 10 väljapääsu, millest tavaliselt kasutatakse kolme, nüüd võetakse kõik kasutusele. Kui lapsed tulevad hommikul kooli, siis täiskasvanud valvavad ja juhendavad neid. Lapsed lähevad otse üleriietega klassi, garderoobi üldse ei minda.

Toitlustamine on korraldatud nii, et ainult üks klass sööb korraga. Pärast seda kõik kohad puhastatakse. Toitu pakutakse nii, et ülepäeviti on soe toit ja siis võileivad. Pooled õpilased söövad päevas sooja toitu ja teine pool mitte.

Lapsevanemad peavad lapsi õpetama hoidma turvavahet ja psema käsi. Teadaolevalt naaseb neljapäeval enamus õpilasi kooli, ainult väike protsent jääb koju. Vanemate arvamused on jagunenud kaheks: osa leiab, et lapsed peaks kooli minema, teine osa leiab, et mitte.

Turus Paattineni koolis on klassid tehtud poole väiksemaks ja kõik grupid toimetavad eraldi. Paattineni koolis käivad 1-6. klassi õpilased ja koolis on 175 õpilast. Koolis on piisavalt ruumi, et jaotada õpilased 10-15 õpilastega gruppidesse. Täiskasvanutega on õpilaste kontaktid minimaalsed, ühe grupiga puutub koolipäeva jooksul kokku vaid 1-2 täiskasvanut. Sööklas sööb vaid üks klass korraga.

Kooli töötajad on mures, kuidas säilitada lastel turvavahet, sest lapsed võivad teineteist kallistama hakata.

Oulus Kaakkuri koolis õpivad 1-9. klassi õpilased. Õpilasi on ligi 800. Seal on õppetöö korraldatud nii, et ka vanemate klasside õpilased on pidevalt ühes klassiruumis ja õpetajad vahetavad klasse. Õppetöö on korraldatud nii klassiruumides kui õues. Klasse väiksemaks jagada pole võimalik, kuna see nõuaks rohkem töötajaid, keda kusagilt võtta pole. Koridorides ja vahetundides käiakse vaheldumisi ja valvega. Õpetajad liiguvad oma klassidega, nii et klassid kokku ei puutu. Spordisaalid on võetud kasutusele sööklatena. Söömas käiakse õppetundide ajal jaokaupa.

Kõige probleemsem on vanemate klasside õppetöö korraldamine, kuna seal annavad tunde eri õpetajad. See suurendab nakatumise ohtu. Palju õpetajad on mures turvalisuse pärast. Keegi ei taha vastu suve haigeks jääda.

Vuoropäivinä lämmintä ruokaa, ulkovaatteissa luokkaan – rehtorit kertovat, miten koulunkäynti jatkuu torstaina

Kolmen peruskoulun rehtorit eri puolilta Suomea kertovat, että koronaturvatoimet huomioonottavat suunnitelmat torstaita varten ovat jo pitkällä. Suomessa koulut avaavat ovensa torstaina ala- ja yläluokkien oppilaille. Noin kaksi kuukautta kestäneen etäopetuksen jälkeen lähiopetusta annetaan korona-arjen ehdoilla. Helsingin Tapulikaupungissa sijaitsevan Maatullin ala-asteen rehtori Heli Siljaman mukaan koulussa ollaan pieniä viilauksia vaille valmiita oppilaiden palaamiseen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,406 korda, 1 külastust täna)