Soomes avalikustati valitsuse koroona-raport – normaalsema elu juurde naastakse alles järgmisel aastal

Soomes avalikustati 80-leheküljeline valitsuse koroonaraport, millest tuleb välja, et kui epideemia käigus ei tule suurt muutust, siis jätkuvad piirangud veel järgmiselgi aastal.

See stsenaarium tuleb välja rahandusministeeriumi kantsleri Martti Hetemäki juhitud töögrupi koostatud ülevaatest, mis avalikustati eile esmaspäeva õhtul. Ülevaate koostamisega tegelesid eri ministeeriumide kantslerid, kes kuulasid ära nii teadlaste kui terviseameti arvamuse, vahendab Yle.

Koroonaepideemia nakatumise kordaja R0 on praegu Soomes 0,8. Kuivõrd see kordaja on alla 1, siis haigus Soomes hääbub. Iga haiguse kandja nakatab keskmiselt edasi vähem kui ühte teist inimest. Raportist tuleb välja, et isegi kui nakatumise kordaja tõuseb piirangute leevendamise tulemusel 1,2-ni ja püsib seal, siis on epideemia kontrolli all ja taandub aasta jooksul. See eeldab aga küllalt suuri piiranguid veel aasta jooksul, riskigruppide eraldamist ja reisimispiiranguid veel pikemaks ajaks.

Kui piirangud täielikult kaotada, siis kerkiks nakatumise kordaja 2,4 peale, kus see oli enne piiranguid. See olukord poleks jätkusuutlik, sest intensiivravi kohtadest ei piisaks. Kui piiranguid veelgi järk-järgult kaotada ja nakatumise kordaja tõuseb 1,6-1,8 peale, siis kestab epideemia kuni sügise või talve alguseni. Mida kiiremini piiranguid leevendada, seda kiiremini epideemia kulgeb, aga seda suurem koormus on meditsiinil.

Soome üksi ei suuda üleilmset epideemiat piirata. Raportis juhitakse tähelepanu sellele, et piiranguid võib leevendada siis, kui hakatakse rohkem testima, nakatunuid jälitatakse mobiiliäppide abil ja riskigruppe kaitstakse. Testide hulka saab tõsta praeguse 5000 pealt 10 000 peale. Raportis pole öeldud, millal vabatahtlik mobiiliäpp kasutusele võetakse.

Piiranguid on kavas kaotada järk-järgult ja neid saab uuesti kehtestada, kui haigus taas levima hakkab. Piirangute kiiret leevendamist oodata pole, peale iga leevendust jälgitakse nakatumise kordajat. Euroopa Liidu sees on reisipiirangute kaotamine vähetõenäoline, kuni nakatumine on maade vahel erinev. Piire saab hakata avama siis, kui epideemia on igal pool kontrolli all. Euroopa Liidu seisukoht on, et piirangud on jõus niikaua, kuni epideemia on kontrolli all terves maailmas.

Raporti järgi on Soome epideemia tõrjumisega suurepäraselt hakkama saanud. Soomes oli eelmise nädala jooksul intensiivravil vaid 172 inimest ja suri 18 inimest. Soome on saanud kiita kodanike kaitsmise eest. Sellisel edul on aga oma hind. Majandus on hädas, kui ühiskond seisab. Ligi 150 000 inimest on saadetud sundpuhkusele ja töötus on tõusnud 8 protsendini. Küsitluste järgi ähvardab pankrot 16 protsenti ettevõtteid.

Makstakse ka puhtinimlikku hinda. Kannatavad laste ja eakate sotsiaalsed suhted. Vähesem liikumine ja vähem pakilise ravi edasilükkamine kujutavad endast ohtu tervisele. Kasvab kihistumine. Politsei väljakutsed kodudesse on kolmandiku võrra kasvanud võrreldes eelmise aastaga.

Raporti põhjal tuleb valmis olla selleks, et normaalne elu veel niipea ei taastu. Eriolukord jätkub veel mitu kuud, osaliselt mitu aastat. Samas on selge, et enamus põeb haigust kas ilma haigusnähtudeta või kergel kujul. Kõige raskemas olukorras on riskigrupid.

Võtmeküsimus on kõigis riikides tasakaalu leidmine majanduse ja meditsiini vahel. Majandus tahetakse avada võimalikult kiiresti, aga mitte tervise arvelt. Majandus ei taastu sõrmenipsuga. Raporti järgi suureneb epideemia tagajärjel inimeste ebakindlus – mure tuleviku pärast lükkab edasi tarbimist ja investeeringuid.

Rajoitusten purkamisen taustalla oleva 80-sivuinen Hetemäen raportti julkistettiin – siitä selviää, että normaalielämään palataan luultavimmin vasta ensi vuonna

Tästä jutusta voit lukea tiiviisti työryhmän 80-sivuisen raportin keskeisen sisällön. Ellei koronaepidemia ratkaisevasti muutu, rajoitukset pysynevät arjessamme vielä pitkälle ensi vuoden puolelle. Tämä skenaario nousee esiin kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman työryhmän raportista, joka julkistettiin maanantai-iltana. Raporttia on ollut tekemässä joukko eri ministeriöiden kansliapäälliköitä, jotka ovat työssään kuulleet muun muassa tieteentekijöitä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijoita.

Kommentaarid
(Külastatud 2,286 korda, 1 külastust täna)