Soome võtab esimesed 25 pagulaslast Kreekast vastu juunikuus – tahetakse tüdrukuid

Kreeka palus juba eelmisel aastal teistelt Euroopa Liidu riikidelt abi varjupaigataotlejate, eriti aga ilma vanemateta alaealiste vastuvõtmiseks. See protsess on kulgenud aeglaselt.

Kreeka saarte pagulaslaagrites on eriti palju Afganistanist ja Süüriast pärit alatealisi lapsi ja noorukeid. Soome valitsus lubas veebruaris, et vastu võetakse maksimaalselt 175 pagulast Kreekast, Küproselt, Maltalt ja Itaaliast, vahendab Yle.

Kreeka abipalvele vastasid Euroopa Liidu riikidest teiste seas Saksamaa, Prantsusmaa, Belgia, Portugal ja Iirimaa. Põhjamaadest on Soome ainus ja Baltimaadest osaleb vaid Leedu.

Koroonakriis on laste tulekut takistanud, aga esimesed lapsed on kavas tuua suvel. Juunikuus võiks esimesed lapsed jõuda Soome, Saksamaale ja Portugali, ütles migratsiooniameti siseliikuvuse koordinaator Monna Airiainen. Soome jõuab juunikuus grupp 25 pagulasega. Teine samasugune grupp peaks Soome jõudma juulis.

Iga lapse tervist kontrollitakse nii Kreekas kui Soomes, tehakse ka koroonatestid. Soomes pannakse nad kaheks nädalaks karantiini.

Enamus alaealisi varjupaigataotlejaid tuleb Kreekast, kokku 100. Lisaks on lastega üksikvanematele eraldatud kvoot 30 inimest. Küprosega on alustatud läbirääkimisi ja see on esimene kord, kui Soome tuleb pagulasi Küproselt. Kogus on väike, 30 inimest ja nad on üksikud, alaealised ja üksikvanemaga pered. Esimesed pagulased võiks tulla Küproselt juunis-juulis.

Lisaks Kreekale ja Küprosele jääb Malta ja Itaalia osaks veel kokku 15 inimest. Eri maade osa võib veel muutuda, kuna see sõltub olukorrast. Soome migratsiooniamet on pagulaste tarbeks Euroopa Liidult taotlenud abi 3 miljonit eurot.

Kreeka valmistab ette nimekirja laagrites olevatest lastest. Nimekirjas on ligi 2000 last ja noorukit. Kreeka kaalub koos ELi varjupaigaametiga, milline riik kellelegi sobib. Soome on teatanud, et tahetakse võimalikult noori ning eelistatult tüdrukuid. Saksamaa võttis märtsikuus Kreekast vastu 47 alaealist varjupaigataotlejat, kellest vaid 3 olid tüdrukud. Tüdrukuid on laagrites palju vähem kui poisse. Soomes oodatakse nüüd ettepanekut 25 lapse kohta. Soomes vaadatakse nimekiri läbi ja vajadusel esitatakse lisaküsimusi. Pärast seda varjupaigataotlejad kas võetakse vastu või neist loobutakse, vastavalt sellele, kas nad sobivad. Soomes ollakse juba valmis pagulaste vastuvõtmiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 543 korda, 1 külastust täna)