Soome valitsus otsustas, et teiste ELi riikide kodanike riiki sisenemist võib piirata

Kuigi Soome õigusprofessor Martin Scheinin märkis, et Soomel puudub vajalik seadusandlus teiste Euroopa Liidu riikide kodanike sisenemise piiramiseks, andis siseminister Maria Ohisalo teada, et teiste ELi riikide nagu Rootsi kodanike sisenemine on piiratud.

Piirivalveamet on seni rootslasi piirilt tagasi saatnud välismaalaste seaduse 10. paragrahvi alusel. Inimõiguste professor Martin Scheinin on aga seisukohal, et EL küll lubab piirata teiste liikmesriikide kodanike sisenemist pandeemia ajal, aga Soomel puudub vastav seadusandlus, mille alusel seda piirangut kehtestada. Seetõttu ei ole Soomel õigust rootslasi ega teiste ELi riikide kodanikke piirilt tagasi saata, vahendab Yle.

Siseminister Maria Ohisalo aga kinnitas selle peale, et Rootsi ega teiste ELi riikide kodanikel pole kahjuks võimalik Soome vabalt siseneda. Ohisalo väitel on valitsus otsustanud, et teiste ELi riikide kodanike vaba liikumise õigust saab piirata.

Ohisalo põhjendab valitsuse otsust piirivalveseaduse 15. ja 16. paragrahviga, mille alusel on kehtestatud piiril kontroll ja välismaalaste seaduse 156. paragrahviga, mille alusel võib ELi kodanikel riiki sisenemist piirata.

Professor Scheinin on esitanud teiste ELi kodanike riiki sisenemise piiramise kohta kaebuse õiguskantslerile. Minister Ohisalo ütles, et kui mingeid vigu on tehtud, siis need parandatakse.

Soomes kehtivad piirangud riiki sisenemisel kuni 14. juunini. Lähinädalatel selgub, kas seda piirangut jätkatakse. Minister Ohisalu sõnul pole Soome ainus, piiranguid on kehtestanud enamus Euroopa Liidu riike.

Soome valitsuse senine poliitika ja esitatud info on tekitanud hämmingut. Näiteks teadsid inimesed, et piirid on kinni, kui 6. mail selgus, et tegelikult tohivad soomlased vabalt sisse ja välja liikuda. Soomlased on seetõttu pettunud valitsuse teavitustegevuses, samuti on olnud väga kriitilised õigusvaldkonna asjatundjad. Siseminister Ohisalo ütles selle peale, et valitsuse eesmärk on olnud tagada soomlaste turvalisus ning see on ka õnnestunud, kuna Soomes pole tuhandeid surmajuhtumeid. Minister kinnitas, et piiriületuse probleemidega tegeletakse.

Sisäministeri Maria Ohisalo: Päätös on tällä hetkellä se, että EU-kansalaisen vapaata liikkuvuutta voidaan rajoittaa

Ministerin mukaan rajavalvontaan liittyvät epäkohdat tullaan selvittämään, mikäli virheitä on tapahtunut. Saako EU-kansalainen tulla Suomeen vai ei? Asia on akuutti kesälomien alla koko Suomessa ja erityisesti länsirajalla, jossa normaalioloissa päivittäinen arki ulottuu yli maiden rajojen. Rajavartiolaitos katsoo, että ruotsalaisen maahan pääsyn voi evätä ulkomaalaislain 10. luvun (siirryt toiseen palveluun) pykälien nojalla ja käännyttää edelleen ruotsalaisia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,420 korda, 1 külastust täna)