Soome välisminister „mullidega” liitumise kohta: valitsus soovitab suvel reisida kodumaal ja käia suvilas

Eesti tahab, et Soome liituks Balti turismimulliga, Rootsi tahaks luua Põhjamaade mulli, aga Soome on selles osas ettevaatlik. Soome valitsus soovitab suvel reisida kodumaal ja käia suvilas, ütles välisminister Pekka Haavisto.

Haavisto ütles, et Soome, Norra ja Taani suhtuvad suure reservatsiooniga ühise reisipiirakonna loomisesse Rootsiga. Haavisto tunnistas, et Rootsil on huvi Balti riikide eeskujul luua Põhjamaade ühine reisimull, aga koroona levik on Põhjamaades väga erinev. Seda on näha Taani ja Rootsi suhete pingestumises pärast seda, kui Taani avas piiri Saksamaaga, aga Rootsiga mitte, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome välisminister annab mõista, et olukorras, kus piiri ei saa avada Rootsiga, ei tehta seda ka Eestiga. „Kui keegi mõtleb, et suvel võiks piiriületuse vabaks lasta, siis tasub sellesse suhtuda väga ettevaatlikult,” ütles Haavisto.

Balti riigid avasid omavahel piirid nädal tagasi. Leedu president märkis, et Balti mulliga võiks liituda veel Poola ja Soome. Välisminister Haavisto märkis, et Balti reisimulliga liitumine oleks Soomel veel liiga varajane.

Haavisto ütles, et ta saab aru Eesti huvist laiendada vaba liikumist Soome, kuna Soome turistid on Eesti jaoks olulised. Soome on aga selles küsimuses veel ettevaatlik. „Me oleme öelnud, et vaatame tulevikus, kas lisaks pendeldavatele töötajatele saab lihtsustada teistel reisimist. See on meie suhtumine Balti mulli, aga kui arvestada haiguse olukorda, siis on Põhjamaade mull Nordic Bubble veel kaugemal.”

Samas tunnistab Haavisto, et koroonakriis on naaberriike teineteisele lähendanud. See puudutab eelkõige Põhjamaid ja Balti riike. Haavisto ütles, et ta pole oma ministriameti jooksul olnud nii tihedalt kontaktis kui nüüd Rootsi ja Eestiga. Riikide vahel on pea igapäevane suhtlemine.

Eestiga räägitakse põhiliselt laevaliiklusest ning töötajate pendelrändest, Rootsiga räägitakse Tornio ja Haaparanta kaudu toimuvatest tööreisidest. Jätkuvalt on jõus soovitus, et kahe riigi vahel reisijad hoiduksid muust sotsiaalsest läbikäimisest ja järgiksid vabatahtliku karantiini reegleid.

Rootsi on Haavisto väitel eriti huvitatud sellest, et Soome meedikud saaksid käia Rootsi poolel tööl. Rootsi on väga tänulik ja rahul, et selles osas leiti lahendus.

Ulkopolitiikka | Milloin Ruotsiin voi matkustaa normaalisti? Ulkoministeri Haavisto: Pohjoismainen matkustuskupla yhä kaukana

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ei usko, että erot koronaviruspolitiikassa vaikuttavat pohjoismaiden ja erityisesti Suomen ja Ruotsin suhteisiin ja yhteistyöhön. “Pohjoismainen yhteistyö on koronan aikana ollut tavattoman tiivistä myös Ruotsin kanssa. Vaikka tautitilanne on nyt erilainen, en usko tämän pitkällä aikavälillä jättävän traumaa.

Kommentaarid
(Külastatud 317 korda, 1 külastust täna)