Soome uuring: köhides levib koroona 4 meetri kaugusele

Kui koroonaviirusega nakatunud inimene köhib poe riiulite vahel, siis levib viirus 4 meetri kaugusele. Sellisele tulemusele jõudis suur Soome uuring, milles vaadeldi viiruse levikut siseruumides.

Uuringu läbiviimisel osalesid Aalto ülikool, ilmateenistus, tehniline teaduskeskus VTT ja Helsingi ülikool. Uuringu tulemuste kohta on nüüd ilmunud teaduslik artikkel.

Teadlastele valmistas üllatuse see, kui kaugele levib viirus õhu kaudu. Rääkides, köhides ja aevastades levib piisakesi, millega koos levivad ka viirused. Õhus ei kuku need piisakesed põrandale, vaid jäävad hõljuma.

Praegu pole teada, kui palju piisakesi on vaja, et viirusega nakatuda. Nakatumise oht on seda suurem, mida kauem ja mida lähedamal haigestunuga koos olla. See tähendab, et viirus võib levida rohkem töökohtadel, kus palju inimesi on koos. Kaugtöö aitab nakatumist ära hoida. Töökohtadel saab nakatumise ohtu vähendada vahetuste lühendamise ja tuulutamisega.

Uuringust tuli välja, et vabas õhus on ohutum teistega kohtuda kui siseruumides. Turvavahet tuleb aga hoida nii väljas kui siseruumides.

Modelling aerosol transport and virus exposure with numerical simulations in relation to SARS-CoV-2 transmission by inhalation indoors

We provide research findings on the physics of aerosol dispersion relevant to the hypothesized aerosol transmission of SARS-CoV-2. We utilize physics-based modeling at different levels of complexity, and literature on coronaviruses, to investigate the possibility of airborne transmission.

Kommentaarid
(Külastatud 198 korda, 1 külastust täna)