Soome teadlased tahavad välja selgitada, kas koerad võivad tuvastada koroonaviirust

Helsingi ülikooli teadlased tahavad välja selgitada, kas koerad suudavad tuvastada koroonaviirust kiiremini kui seda tehakse testidega. Kasutatakse koeri, kes olid varem välja õpetatud rinna- ja eesnäärmevähi tuvastamiseks.

Ülikooli arsti- ja veterinaaria teaduskonnad on ühendanud jõud, et selgitada, kas koerad suudavad COVID-19 patsientidel haigust tuvastada nende uriini lõhna järgi, vahendab News Now Finland.

Varasemates uuringutes on selgunud, et koerad suudavad eristada COVID-19 patsiendi uriini terve inimese omast. Alustati kahe koeraga, kuna taheti olla kindlad, et koerad ega nende peremehed ei haigestuks. Nüüd on asjaga tegeldud kolm nädalat ja mitte keegi pole veel haigestunud. Kõiki on testitud ning nii koerad kui peremehed on negatiivsed, lisaks arvavad ka koerad, et nende peremehed on negatiivsed.

Koerad on varem treenitud tuvastama patsientidel rinna- ja eesnäärmevähki. Nüüd õpetatakse nad ringi tuvastama koroonaviirust. Koerad teevad seda meelsasti, kuna vähi tuvastamisest olid nad juba tüdinud.

Esialgse info põhjal suutsid koerad tuvastada koroonaviirusega patsiendi veel enne, kui tal ilmnesid haigusnähud, ja enne, kui patsiendil tuvastati positiivne koroonaproov.

Soomes treenitakse koeri põhiliselt selleks, et ehitistes hallitust tuvastada, aga nad on pandud leidma prussakaid, voodilutikaid ja muid putukaid. Ühtlasi aitavad koerad krooniliste valudega patsiente, et anda märku, millal nad peavad ravimit võtma. Sarnaseid katseid koertega viiakse läbi ka USA-s Penn State’i ülikoolis ja Suurbritannias.

Finnish researchers look to dogs to sniff out coronavirus | News Now Finland

Researchers at the University of Helsinki are investigating whether dogs’ sense of smell could be a faster and more accurate test for coronavirus. Scientists from the university’s medical and veterinary science departments have joined forced to see if dogs can detect people infected with Covid-19 by the smell of their urine.

Kommentaarid
(Külastatud 224 korda, 1 külastust täna)