Soome professor: valitsusel on piiriületusega seoses kõik sassis

Ida-Soome ülikooli õigusprofessor Matti Tolvanen ütles, et valitsus on seoses piiriületusega sassi ajanud soovitused ja korraldused. Valitsus nimelt esitas soovitusi, mis nägid välja nagu korraldused.

Seaduse järgi Soomes piirületust takistada ei saa. Samas võis valitsuse, siseministeeriumi ja piirivalve sõnumitest jääda mulje, et piiriületust on seaduse alusel piiratud ja et piiri saab ületada vaid mõjuval põhjusel, vahendab Iltalehti.

Professor Tolvanen ütles, et valitsus jättis mulje, et piiriületuse juhised on kohustuslikud, mida nad tegelikult pole. Valitsus andis teada, et inimesed ei tohiks üldse välismaale reisida ja piiri saab ületada vaid seoses tööga.

Professor Tolvaneni väitel võib valitsus anda küll seoses piiriületusega soovitusi, aga piiriületust põhiseaduse järgi takistada ei saa.

Professor ütles, et valitsus võib küll soovitada mitte välismaale reisida, aga kui keegi saabub Soome või Soomest lahkub, siis pole ta milleski süüdi, kuna põhiseaduse jõud on nii tugev, et seda ei saa valitsuse korraldusega piirata.

Piirivalve kehtestas korra, et Rootsi piiri ületajal peab olema tööandja tõend töö vältimatuse oohta, aga seegi on probleemne nõue, sest passiseaduse järgi Põhjamaadesse reisijatelt dokumenti ei nõuta.

Teadaolevalt on piirivalve Rootsi piiril isegi inimesi kinni pidanud ja tagasi saatnud. Seegi pole seaduslik. Uusimaa isoleerimine oli eraldi asi, kuna selleks võeti vastu eraldi seadus.

Soome valitsus on nõudnud ka seda, et Soome tulija peab jääma 14 päevaks karantiini. Sellegi nõude rikkumise eest mingit karistust ei kaasne, välja arvatud juhul, kui inimene on viiruse kandja ja nakatab teadlikult teisi. Siis saab teda karistada viiruse levitamise eest.

Alates 14. maist on valitsuse juhiste kohaselt lubatud ainult tööga seotud reisimine, aga professor Tolvaneni väitel ei saa karistada ka teisi reisijaid, kes tahavad piiri ületada. Nüüd on ka piirivalve seda meelt, et piirangute puhul on tegemist tungivate soovitustega, aga kedagi reisida keelata ei saa.

Soome õiguskantsler Tuomas Pöysti andis teada, et piiriületuse kohta on esitatud kaebus õiguskantslerile. Sellega seonduvalt võtab õiguskantsler seisukoha piirivalve kodulehel antud juhiste ja korralduste kohta.

Professori: Nämä kaikki hallituksen rajaohjeistuksessa ovat menneet pieleen

Koronakriisin seurauksena Suomi otti käyttöön rajatarkastukset sisärajoillaan. Vaikka kansalaisten perustuslaillista oikeutta poistua maasta tai saapua maahan ei rajoitettu, monille saattoi kuitenkin jäädä hallituksen, sisäministeriön ja Rajavartiolaitoksen tiedotteista ja ohjeista sellainen kuva, että ihmisten liikkumista rajan yli rajoitettiin lain perusteella, vaikka kyse oli vain suosituksesta, ja että ihmiset pääsevät matkustamaan ainoastaan pakottavista syistä.

Kommentaarid
(Külastatud 2,504 korda, 1 külastust täna)