Soome piir on teistelegi avatud: õigusprofessori väitel ei saa takistada teisi ELi kodanikke Soome sisenemast ega Soomest lahkumast

Soome piirivalvel pole õigust takistada Soome sisenemast ega Soomest lahkumast lisaks Soome kodanikele ka teiste Euroopa Liidu riikide kodanikke, leiab inimõiguste professor Martin Scheinin. Näiteks rootslaste Soome tulekut ei saa takistada.

Scheinini väitel on Soomes õigus sulgeda teatud piiriületuskohad ning kehtestada piirikontroll, aga see tähendab vaid inimeste isikute ja Euroopa Liidu kodakondsuse tuvastamist, mitte piiriületuse takistamist, vahendab Yle.

Soomes on piiratud piiriületust, aga nüüd selgub, et tegelikult poleks seda tohtinud teha. Neljapäeval tegi Soome valitsus uue otsuse, millega pikendati piirikontrolli kuni 14. juunini. Scheinini väitel tähendab see, et Soome valitsus on tühistanud varasemad ebaseaduslikud otsused, kuigi valitsus andis teada, et lubatud on ainult vältimatu piiriületus.

Soome põhiseaduse 9. paragrahvi järgi ei saa takistada Soome kodanikke riigist lahkumast ega riiki sisenemast. Soome kodanikega on võrdsustatud teised Euroopa Liidu kodanikud.

Soome piirivalve piirikontrolli juht Tuomas Laosmaa ütles, et seaduse järgi on Soome kodanikel suuremad õigused kui teistel Euroopa Liidu kodanikel, aga professor Scheinini väitel sellist seadust pole. Scheinin ütles, et Soomes puudub seadusjärgne võimalus piirata teistel Euroopa Liidu kodanikel riiki sisenemist.

Soome valitsus on andnud kodanikele soovituse välismaale mitte sõita. Samuti on soovitus peale riiki sisenemist olla 14 päeva karantiinilaadsetes tingimustes.

Raja on auki muillekin kuin suomalaisille – Professori: Rajavartiolaitos ei voi estää ruotsalaisten ja muiden EU-kansalaisten maahan saapumista tai maasta lähtemistä

Rajavalvonta tarkoittaa ihmisten henkilöllisyyden ja EU-kansalaisuuden tarkistamista, ei rajanylityksen epäämistä, sanoo ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin. Länsirajaa koronaviruksen takia vartioiva rajavartiolaitos ei voi estää toisen maan EU-kansalaisen maahan saapumista tai maasta lähtemistä, arvioi ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin. Esimerkiksi ruotsalaisten maahantuloa ei siis voida estää. – EU-oikeus sallii tietyn rajanylityspaikan sulkemisen ja rajavalvonnan palauttamisen EU:n sisärajoilla.

Kommentaarid
(Külastatud 1,160 korda, 1 külastust täna)