Soome minister koroona kohta: eesmärk on viiruse summutamine, mitte karjaimmuunsus

Soome on valinud seoses koroonaviirusega Rootsist erineva tee. Eesmärk on viiruse summutamine, mitte karjaimmuunsus, ütles pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru.

Möödunud nädalal saatsid 57 teadlast ja muud asjatundjat Soome valitsusele kirja, milles avaldati lootust, et Soomes õnnestub koroonaviirus summutada samamoodi nagu Uus-Meremaal. Pöördumisele andis esimesena allkirja Helsingi ülikooli kopsuhaiguste ja allergoloogia professor Marjukka Myllärniemi,vahendab Yle.

Pöördumisele allakirjutanud märkisid, et Soomel on valida kaks teed: kas haiguse leviku piiramine või haiguse summutamine. Pöördumises prognoositi, et kui lasta viirusel Soomes levida, siis makstakse lõpuks nii majanduslikult kui tervise osas kõrgemat hinda kui summutamisega.

Oleme olukorras, kus viirus on võimalik Soomes summutada, ütles Myllärniemi esmaspäeval telesaates A-studio. Pärast haiguse summutamist on võimalik naasta tavapärase elu juurde.

Saates küsiti ka Soome valitsuse liikmelt, minister Krista Kiurult arvamust asja kohta ja minister ütles, et valitsusel on sama seisukoht, et viiruse levik on võimalik peatada. „Maailmas on teistsuguseid lahendusi,” ütles Kiuru, „Soome näiteks ei taotle karjaimmuunsust, kuigi nii on väidetud.”

Marjukka Myllärniemi märkis, et arvamustes võib olla lahknevusi seetõttu, et teadlased ja poliitikud kasutavad koroonastrateegiast rääkides eri retoorikat. Myllärniemi väitel oleks vaja strateegilist eesmärki, mis oleks viiruse maha surumine. Valitsus peaks seda tema väitel selgemalt välja ütlema.

Saates osales ka terviseameti nakkushaiguste tõrje ja vaktsiinide osakonna juht Taneli Puumalainen, kes ütles, et viirust esineb kõikjal maailmas ja see liigub veel mitu aastat. Seetõttu on tema väitel haiguse summutamine väga raske. Puumalainen ei pea kahe eri strateegia valikut probleemiks. Tema väitel taotlevad kõik seda, et nakatumisi oleks võimalikult vähe ja samas on võimalik kõige kahjulikumaid piiranguid leevendada.

Ministeri Kiuru: “Tavoitteena on nimenomaisesti estää koronaviruksen leviämistä, Suomi ei tavoittele laumaimmuniteettiä”

Ministerin mielestä 57 koronaviruksen tukahduttamisen puolesta kirjelmöineen asiantuntijan tavoitteet ovat lähellä hallituksen tavoitteita. Viime viikolla 57 tutkijaa ja muuta asiantuntijaa lähetti (siirryt toiseen palveluun) Suomen hallitukselle vetoomuksen, jossa toivottiin, että koronavirus pyrittäisiin tukahduttamaan Suomessa samaan tapaan kuin esimerkiksi Uudessa-Seelannissa. Vetoomuksen ensimmäisenä allekirjoittajana oli keuhkosairauksien ja allergologian professori Marjukka Myllärniemi Helsingin yliopistosta.

Kommentaarid
(Külastatud 345 korda, 1 külastust täna)