Soome leevendab 1. juunist koroonapiiranguid – mis muutub?

Soome valitsus on otsustanud leevendada alates homsest esmaspäevast, 1. juunist koroonapiiranguid. Eesmärk on hoida epideemia levikut ära nii, et see kahjustaks võimalikult vähe inimesi, ettevõtteid, ühiskonda ja põhiõiguste kaitset.

Alates juunikuu algusest on ette nähtud piirangute leevendused kogunemispiirangute, ürituste korraldamise ja avalike asutuste lahtioleku osas. Söögikohad ja kohvikud avatakse taas klientidele. Valitsuse reedese otsuse kohaselt  tohib kodumaal taas ringi reisida, kui järgida koroonaviirusega seotud tervise- ja ohutusnõudeid.

Muutused avalike ürituste kogunemispiirangutes

Maksimaalselt 50 osavõtjaga avalikud üritused on lubatud alates 1. juunist. See puudutab nii sise- kui välitingimustes korraldatud üritusi ja kogunemisi.

Avalikud kogunemised on teiste seas ka meeleavaldused ja muud kogunemisvabaduse alusel korraldatud üritused. Valitsus soovitab, et neil üritustel tuleb järgida ohutut distantsi ja hügieeninõudeid.

Seaduse järgsed kogunemised pole näiteks inimeste üheagne viibimine avalikes spordikohtades või kaubanduskeskuses käimine.

Kogunemispiirang ei puuduta ka eraviisilisi üritusi nagu peod või muud eraviisilised kogunemised. Valitsus siiski soovitab korraldada eraüritused maksimaalselt 50 inimesele. Kõigil neil üritustel on soovitav hoida 2-meetrist distantsi teiste osalejatega ja hoolitseda käte- ning köhahügieeni eest.

Üle 50 ja maksimaalselt 500 inimesega avalikke üritusi ja kogunemisi nii sise- kui välisruumides on võimalik korraldada eriloaga. Sellisel juhul tuleb järgida vastavaid eeskirju. Üle 500 inimesega üritused on keelatud kuni 31. juulini.

Politsei kontrollib kogunemispiirangute täitmist

Kogunemispiirangute täitmist kontrollib piirkonniti politsei. Politsei üleanne on jälgida, et avalikud kogunemised ja üritused korraldatakse osalejate maksimummäära ja kogunemiste seadust järgides. Politsei ei valva hügieenireeglite täitmist, selle eest vastutavad ürituste korraldajad.

Muude juhuslike koguemiste ja üritustega politsei ei tegele, kui need ei kujuta endast ohtu avalikule korrale ja turvalisusele.

Avalikke asutusi avatakse – pääseb raamatukogudesse ja ujulatesse

Alates juunikuu algusest avatakse kontrollitult seni suletud olnud avalikke siseruume. Sellised on muu hulgas riigi ja omavalitsuste muuseumid, teatrid, Rahvusooper, kultuurimajad, raamatukogud, raamatukoguautod, Rahvusarhiivi kliendi- ja teadusteenused, sportimise kohad, ujulad ja muud spordiasutused, noortekeskused, seltsimajad, ühingute kooskäimiskohad, tööalased rehabilitatsiooniasutused ja töökeskused.

Kontserdid, teatrietendused, kinoseansid, festivalid ja kultuuriüritused on avalikud üritused. Nende puhul kehtivad kogunemispiirangud.

Raamatukogude ja muuseumide tavapärase tegevuse puhul pole tegemist avaliku üritusega ja nende puhul kogunemispiirangud ei kehti. Piirangud puudutavad vaid raamatukogude ja muuseumide korraldatud üritusi. Ürituste puhul tuleb silmas pidada 50 või erijuhtudel 500 osavõtja piirangut.

Spordivõistlusi võib alates juuni algusest korraldada, kui järgida avalikele üritustele kehtestatud osavõtjate arvu ja muid piiranguid ning terviseameti ning haridus- ja kultuuriministeeriumi juhiseid.

Avalike ürituste piirangud ei kehti ujulate ja spordikeskuste oma tavapärase tegevuse kohta. Ujulate ja spordikeskuste haldajad peavad ise hindama, kuidas on võimalik ametivõimude soovitusi kehtestada nii, et klientide ja töötajate ohutus oleks tagatud.

Terviseameti ning kultuuri- ja haridusministeeriumi 14. mai 2020 juhises soovitatakse, et laste ja noorte laagrid korraldatakse piiratud, maksimaalselt 50 isikuga gruppides.

Söögikohad ja kohvikud avatakse teatud piirangutega

Söögikohad ja kohvikud avatakse klientidele teatud piirangutega üheaegselt juuni algul üle terve Soome. Siis jõustub nakkushaiguste seaduse ajutise muutmise seadus. Seadus on jõus 1. juunist 2020 kuni 31. oktoobrini 2020. Vabariigi president kinnitas seaduse 29. mail.

Toitlustusasutused tohivad olla avatud kella 6-23 vahelisel ajal. Alkohoolsete jookide müük on lubatud kella 9-22 vahel. Klientide lubatud maksimummäär on pool tavapärasest määrast.

Soome valitsus hindab regulaarselt, kas seaduse järgsed piirangud on igal pool vajalikud haiguse leviku piiramiseks.

Toitlustusasutused peavad panema rohkem rõhku hügieenile ning jälgima klientide vahel piisavat vahet. Kõigil klientidel peab olema istekoht laua või leti ääres. Kaubale võib klienti leti juurde järgi tulla. Kliendid ei tohi aga ise omale jooki või sööki võtta nn buffeelauast.

Kodumaal võib reisida, kui järgida tervise- ja ohutusnõudeid

Kodumaal võib reisida, kui järgida koroonaviirusega seotud tervise- ja ohutusnõudeid. Reisijad ja reisikorraldajad peavad tegutsema selle nimel, et vältida nakatumisi. Valitsus tegi vastava otsuse 29. mail.

Töö- ja majandusministeerium ning sotsiaal- ja terviseministeerium on koostanud juhendi turvalise kodumaise turismi käivitamise kohta. Juhend jõustub 29. mail 2020. Turismifirmad ja reisijad on vastutavad juhendi nõuete täitmise ja nende nõuete kehtestamise eest oma tegevuses.

Kommentaarid
(Külastatud 2,529 korda, 1 külastust täna)