Soome asjatundjate arvates võib koroona suve lõpuks üldse ära kaduda

Soome asjatundjate arvates võib koroonaviirus suve lõpuks Soomest üldse ära kaduda ja nakatumiste arv jõuab nulli.

Praegu väheneb Soomes jõudsalt nii haiglaravil kui intensiivis olevate patsientide arv. Hea uudis on ka see, et koroonapatsientide arv on hakanud vähenema Uusimaal, vahendab Ilta-Sanomat.

Koroonaviirus on seega Soomes kadumas, kuigi seda eesmärki pole ametlikult seatud. Soome terviseameti peadirektor Markku Tervahauta ütles reedel, et viiruse kadumine on tõenäoline. Tema väitel võib piirangute ja inimeste käitumise mõjul juhtuda, et lähinädalatel viirus kaob.

Helsingi ülikooli kliinilise mikrobioloogia professor Olli Vapalahti ütles, et peab samuti võimalikuks viiruse raugemist. Ta prognoosis juba veebruaris, et haiguse tipp on Soomes aprillikuu lõpus ja epideemia on suve lõpuks läbi. See prognoos on seni paika pidanud.

Professor Vapalahti ütles, et tema prognoos ei põhinenud matemaatilistel arvutustel, vaid teistel sarnastel epideemiatel ja sellel, mis juhtus Hiinas Wuhanis. Professor Vapalahti sõnul on optimismiks põhjust, kuna nakatumised on hakanud vähenema juba enne suve algust. Suvi on aga viiruste levikuks ebasoodne aeg. Kui ilm muutub kuivaks ja soojaks, siis piisknakkused enam eriti ei levi. Gripiviirused samuti suvel eriti ei levi ja selle täpsemad põhjused pole teada. Üks põhjus võib olla päiksevalguse lisandumine ja ultraviolettkiirguse pärssiv mõju viirusele. Samuti aitab viiruse levikut takistada see, kui inimesed viibivad suvel rohkem väljas.

Soomes aitab viiruse levikut piirata ka see, kui inimesed lähevad suveks suvilatesse ja asulatesse jääb vähem inimesi. Viiruse levikut aitab piirata valitsuse otsus jätta ära suuremad suveüritused. Professor Vapalahti ütles, et haiguse võimaliku teist lainet ja selle ulatust on raske prognoosida.

Korona voi tukahtua Suomessa kesän loppuun mennessä – professori löytää useita syitä

Jos sairastuvuusluvut jatkavat laskuaan, on asiantuntijoiden mukaan mahdollista, että koronan ensimmäinen aalto tukahtuu Suomessa lähes nollaan. Koronaviruksen tukahtuminen Suomessa on hyvässä vauhdissa, jos mittarina pidetään sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrää. Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrät ovat olleet laskussa jo yli kuukauden ajan Suomessa kaikkien viiden erityisvastuualueen piirissä.

Kommentaarid
(Külastatud 631 korda, 1 külastust täna)