Soome arst: koroonapatsientide päästetud eluaasta hind ulatub miljonitesse

Helsingi ülikooli haiglas töötav professori Tomi Mikkola hinnangul ulatub koroonapatsientide päästetud eluaasta hind miljonitesse eurodesse. Samas peab ta karme piiranguid mõistlikuks.

Mikkola hinnang eluaasta maksumusele on veel kõrgem kui Aalto ülikooli professor Paul Lillrank välja pakkus. Täpsed summad selguvad hiljem, aga tegemist on miljonitega, märkis Mikkola.

Tavaolukorras arvestatakse meditsiinis, et ühe tervelt elatud aasta õigustatud hind on 40 000-50 000 eurot. Praegusel juhul aga on summad miljonites, kui arvestada, et piirangud langetavad majandust 5-10 protsenti. Kui rääkida veel eakate inimeste kaitsmisest, siis ei tule tervelt elatud aastaid juurde just eriti palju.

Mikkola väitel on säästetud inimelude hind kõrge olenemata sellest, kas surnuid on sadu või tuhandeid. Kui arvestada, et koroonasurmade mediaanvanus on üle 80 eluaasta, siis on neid tervelt elatud aastaid väga vähe, mida meetmetega kaitstakse. Kui haigus mõjutaks noori inimesi, siis oleks olukord teine.

Professor Mikkola hinnangul on koroonasurmasid rohkem kui on tavapärasel gripihooajal gripisurmasid. Samas tuleb arvestada, et palju inimesi sureb krooniliste haiguste tagajärjel. Kui tegeleda koroonaga, siis jäävad teised haigused vajaliku tähelepanu ja ravita.

Praegu on veel palju asja teadmata, näiteks see, kui palju inimesi sureb ja kui palju majandus langeb. Tuleb arvestada ka sellega, et majandus ja arstiabi on omavahel seotud. Kui majandus kannatab, siis kannatavad arstiabi puhul need inimesed, kes on raskemas seisus.

Samas peab professor Mikkola piiranguid mõistlikuks. Tänu sellele on haiguse levikut pidurdatud ning saadud veidi valmistuda selleks, mis ees ootab. Aga lõpmatuseni ei saa oodata ja jätta kõik muu tegemata.

Kommentaarid
(Külastatud 518 korda, 1 külastust täna)